Psychosociale interventies op maat voor mensen met dementie

Array

Hendriks onderzocht het ‘Onvergetelijk’-programma, een museumprogramma dat zich richt op het samen beleven van een museumbezoek. Door naar kunst te kijken, kunnen mensen met dementie samen met hun dierbaren ideeën uitwisselen, zonder dat degene met dementie hoeft terug te vallen op het kortetermijngeheugen. De rondleiding richt zich op het langetermijngeheugen en op persoonlijke ervaringen; dit stimuleert sociaal contact.

Hendriks ontdekte onder andere dat de deelnemers aan het ‘Onvergetelijk’-programma na de rondleiding beter gestemd zijn dan daarvoor. Dit geldt zowel voor mensen met dementie als voor deelnemende mantelzorgers/professionele begeleiders. Opvallend was dat zowel de medewerkers en vrijwilligers die getraind waren in het geven of ondersteunen van het programma, als degenen die niet getraind waren, een paar maanden na de start een positiever beeld hadden van mensen met dementie. Ze zagen hen meer als individuen met dezelfde waarde als elk ander persoon. Ondanks de verschillen in collectie en organisatie is implementatie van ‘Onvergetelijk’ in de tien Nederlandse musea goed mogelijk

Vrijdag 17 juni 2022
Promotie (VU), 13:45 u, Aula
Iris Hendriks: The art of personalising psychosocial interventions for people with dementia

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen