Proef met intensieve begeleiding rondom een maagverkleining

Een maagverkleining ondergaan is niet niks: het vereist een nieuwe leefstijl en een blijvend sterke wil. De kans op terugval in oude gewoonten blijft aanwezig. Om deze kans te verkleinen, houdt het Albert Schweitzer ziekenhuis samen met expertisecentrum voor leefstijlbegeleiding Your Health Spot een proef met langdurige intensieve begeleiding voor én na de operatie.

De eerste twaalf deelnemers zijn dit voorjaar aan het traject begonnen en een tweede groep wordt nu gevormd. Deze patiënten krijgen drie maanden vóór hun operatie en ook nog 33 maanden daarna hulp van onder anderen een diëtist, leefstijlcoach, bewegingstherapeut en psycholoog. Daarnaast hebben zij onderling contact in groepsverband, zodat ze ervaringen kunnen delen en steun aan elkaar hebben. Bariatrisch chirurg Robert Smeenk: “In het verleden is gebleken dat patiënten die na verloop van tijd toch weer aankwamen, vaak vonden dat ze onvoldoende begeleiding hadden gekregen. Met deze pilot proberen we dat gemis op te vullen en zo op de langere termijn beter resultaat te behalen voor de patiënten.”

Smeenk hoopt dat de proef zal uitwijzen dat mensen die de zogeheten ‘Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) Bariatrie’ volgen, het na langere tijd beter doen dan een vergelijkbare groep die deze begeleiding niet ontvangt. “Als de groep met de GLI inderdaad beter op het streefgewicht blijft en minder bijkomende gezondheidsproblemen ervaart, dan kunnen we er in de toekomst naar toe werken om alle patiënten bij bariatrische chirurgie aan te bieden dit programma te volgen. We kunnen het effect dan bovendien aantonen aan de zorgverzekeraars.”

In deze video vertellen patiënte Kim en chirurg Robert meer over de ‘Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) Bariatrie’. Kim zit in de eerste groep deelnemers aan de pilot

Bron: Albert Schweitzer ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen