In Hoeksche Waard ontvangen Oekraïense vluchtelingen huisartsenzorg online

Gezamenlijk initiatief van Gemeente, GHOR en Veiligheidsregio

Tilburg – In navolging van Tilburg wordt ook in de gemeente Hoeksche Waard Medicoo aangeboden aan Oekraïense vluchtelingen. Vanaf 10 augustus kunnen de vluchtelingen op de opvanglocatie in Piershil voor hun zorgvragen gebruikmaken van de Medicoo app. Via deze app van Medicinfo ontvangen vluchtelingen gezondheidsadvies in hun eigen taal. Door de automatische vertaalfunctie binnen de app kunnen zowel de patiënt als de zorgverlener in de eigen taal met elkaar communiceren. Het medisch team van Medicinfo, dat bestaat uit verpleegkundigen en huisartsen, geeft medisch advies via chat. Op deze manier krijgen vluchtelingen de zorg die ze nodig hebben, zonder de lokale huisartsen extra te belasten.

Net als veel andere gemeenten biedt de gemeente Hoeksche Waard onderdak aan mensen die de oorlog in Oekraïne zijn ontvlucht. Op de opvanglocatie in Piershil gaat het om zo’n 130 mensen die er tijdelijk verblijven. Omdat ook zij behoefte hebben aan huisartsenzorg heeft de gemeente met de GHOR (onderdeel van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid) en de zorggroep, besloten om Medicoo van Medicinfo aan te bieden. Op deze manier kan zorg snel en in de eigen taal geboden worden.

                                                                                                                                                                            
Automatische vertaling maakt zorg voor vluchtelingen toegankelijk

Elke zorgvraag wordt persoonlijk beantwoord door het medisch team van Medicinfo, de organisatie achter de Medicoo app. Door de toevoeging van automatische vertaling kan zowel de patiënt als de zorgverlener in de eigen taal communiceren in de app. Hierdoor is de app nog toegankelijker en gebruiksvriendelijker voor Oekraïense vluchtelingen die Medicoo gebruiken.

De app Medicoo is door Medicinfo ontwikkeld, een organisatie die al ruim 20 jaar gespecialiseerd is in zorginnovatie en het verlenen van zorg op afstand. Medicoo wordt ingezet bij overbelasting van een huisartsenpraktijk of -post of als uitbreiding van de praktijkcapaciteit.  Deze vorm van hybride zorg wordt inmiddels door diverse huisartsenpraktijken en -posten aangeboden. In de provincie Zeeland wordt Medicoo ingezet voor de zorg aan toeristen. Zo worden de Zeeuwse praktijken ondersteund met de piekbelasting in het hoogseizoen.

Tamara Schiedon, accounthouder huisartsen voor de GHOR ZHZ: “Met de inzet van deze app kunnen we echt wat druk op de huisartsenzorg verminderen. We hopen dat de opgevangen vluchtelingen in Piershil de app volop gaan gebruiken!”

Bij een succesvolle inzet van de Medicoo app is het de bedoeling om deze digitale huisartsenzorg ook op andere opvanglocaties in Zuid-Holland Zuid aan te bieden.

Bron: Medicinfo

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen