Zorg op afstand bij diepe hersenstimulatie

Array

MUMC+ start als eerste met zorg op afstand bij diepe hersenstimulatie

Het is nu mogelijk om de behandeling met diepe hersenstimulatie, voor patiënten die lijden aan bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson of essentiële tremor, op afstand te begeleiden. Het Maastricht UMC+ is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat dit mogelijk maakt. De eerste patiënt startte in februari 2022 en vorige week is deze zorg op afstand voor nog acht patiënten ingesteld. Zo hoeven patiënten uit heel Nederland minder vaak naar het ziekenhuis te reizen.

Diepe hersenstimulatie of Deep Brain Stimulation (DBS) is een behandelmethode waarbij elektroden in de hersenen worden geplaatst die elektrische signalen afgeven. Deze signalen onderdrukken symptomen van aandoeningen als de ziekte van Parkinson, essentiële tremor, dystonie of epilepsie. Het Maastricht UMC+ is gespecialiseerd in DBS.

Instelling DBS


Om de symptomen te verminderen, stimuleren de elektrische signalen delen van het brein van enkele millimeters groot. De manier waarop de elektroden signalen afgeven komt dus zeer nauw. Het DBS-systeem wordt daarom met behulp van uitgebreide tests in het ziekenhuis ingesteld. Maar ook na de ziekenhuisopname moeten regelmatig aanpassingen worden gedaan om de klachten nog beter te onderdrukken of problemen op te lossen. Hiervoor reizen de patiënten de rest van hun leven uit heel Nederland regelmatig naar het MUMC+.



Virtual Clinic


Abbott, een van de grootste producenten van de DBS-apparatuur ontwikkelde een nieuwe techniek – NeuroSphere Virtual Clinic genaamd. Dit werkt via een beveiligde app. Nadat de patiënt uitgebreid in het ziekenhuis is ingesteld en weer thuis is, kan de arts via deze app verbinding maken met de neurostimulator, en zo eventuele aanpassingen doen aan de instellingen van het DBS-systeem. De patiënt moet hier steeds via de app op voorhand toestemming voor geven. De patiënt kan ook zelf de instellingen van de neurostimulator bijstellen, binnen grenzen die door de arts zijn ingesteld.

Eerste patiënt in de Benelux


In februari van dit jaar werd de virtual clinic voor het eerst in de Benelux ingesteld voor een patiënt met DBS voor essentiële tremor. Dit is een aandoening waarbij de patiënt hevig beeft, zonder een aanwijsbare neurologische reden. De DBS kan het beven grotendeels wegnemen, met een groot positief effect op de kwaliteit van leven van de patiënt. De volgende acht patiënten worden ook behandeld met DBS vanwege bewegingsstoornissen zoals essentiële tremor.

De eerste patiënt in de Benelux met de virtual clinic.

Bron: MUMC+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen