Jolanda Mathijssen benoemd tot bijzonder hoogleraar Zorg voor jeugd

Tilburg University benoemt met ingang van 15 september Jolanda Mathijssen als bijzonder hoogleraar ‘Zorg voor jeugd’. Binnen deze leerstoel staat de effectiviteit van jeugdhulp centraal, met focus op onderzoek dat inzicht geeft in de rol van opvoeding en gezinsfunctioneren in preventie en behandeling van psychosociale problematiek bij kinderen. Het betreft een verlenging van de reeds bestaande bijzondere leerstoel.

De leerstoel ‘Zorg voor jeugd’ richt zich op kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar en hun ouders of verzorgers, die behoefte hebben aan ondersteuning bij opvoed- en opgroeivraagstukken. Onderzoeksthema’s zijn ontwikkeling, implementatie en evaluatie van preventieve interventies, evaluatie specialistische jeugdzorg, opvoedondersteuning, clientgerichtheid en gezinsgericht werken.

Jolanda Mathijssen: “Bij ‘zorg voor jeugd’ hoort als vanzelfsprekend de ‘zorg voor gezin’. Het gezin is het primaire opvoedingsmilieu en heeft een belangrijke invloed op de ontwikkeling van kinderen. Kinderen zijn onderdeel van een gezinssysteem waarin individuen en relaties elkaar wederzijds beïnvloeden. Het beter begrijpen hoe dit systeem problemen bij kinderen kan voorkomen, maar ook hoe problemen binnen het gezin ontstaan en in stand worden gehouden, is noodzakelijk om de effectiviteit van de jeugdhulp te verbeteren.”

Over Jolanda Mathijssen

Dr. Jolanda Mathijssen (1964) studeerde HBO-Jeugdwelzijnswerk in Eindhoven en Pedagogische Wetenschappen, gezinspedagogiek aan de Radboud University Nijmegen. Tussen 1992 en 1998 was zij onderzoeker in opleiding aan het Erasmus MC, afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie, Sophia Kinderziekenhuis. Daarna werkte zij als postdoc onderzoeker bij orthopedagogiek aan de Radboud University Nijmegen. Tussen 1999 en 2009 werkte Mathijssen als epidemioloog bij de GGD Hart voor Brabant en vanaf 2009 is zij werkzaam als senior onderzoeker en onderzoekscoördinator bij Tranzo, Tilburg University, eerst bij de Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Brabant en sinds 2015 bij de Academische Werkplaats Jeugd.

Over de bijzondere leerstoel

De bijzondere leerstoel ‘Zorg voor jeugd’ is verbonden aan de Academische Werkplaats Jeugd, binnen het departement Tranzo van de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences. De leerstoel is gevestigd door de Gemeente Tilburg, Gemeente Breda, Gemeente Eindhoven, Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen, De Viersprong, GGD Brabant-Zuidoost, GGD West-Brabant, NSDSK, Stichting Sterk Huis, Combinatie Jeugdzorg, Stichting Koraal, LOC Waardevolle zorg, Avans Hogeschool, Fontys Hogeschool Sociale Studies en Fontys Hogeschool Pedagogiek. Binnen de academische werkplaats werken deze partijen al samen aan het ontwikkelen van wetenschappelijke kennis en innovatie van het (zorg)aanbod in de sector Jeugd. De bijzondere leerstoel ‘Zorg voor jeugd’ richt zich vooral op, ouder- en gezinsfactoren die van invloed zijn op de resultaten van preventie en jeugd- en gezinshulpverlening.

Bron: Tilburg University

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen