NVVE lanceert brochure ‘Bewust stoppen met eten en drinken’

Om tegemoet te komen aan de grote vraag naar informatie heeft de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) een gratis brochure ‘Bewust stoppen met eten en drinken’ samengesteld. De brochure is geschreven door huisarts-onderzoeker Eva Bolt en is bedoeld voor mensen (en hun naasten) die deze methode zelf overwegen en voor de eerstelijns hulpverlening. “We ontvangen er steeds meer vragen van onze leden over en willen graag meer helderheid geven over deze methode”, aldus Fransien van ter Beek, voorzitter Raad van Bestuur NVVE.

Bewust stoppen met eten en drinken is een onderwerp dat veel uitleg, begrip en begeleiding vraagt. De NVVE ontvangt hier steeds meer vragen over van haar leden: leidt het tot een pijnloze dood, welke stappen maak ik in de voorbereiding, heb ik een behandelverbod nodig, wat gebeurt er met mijn lichaam en mijn geest, hoe betrek ik mijn naasten en mijn huisarts erbij? Voldoende reden om er meer kennis over te delen. Dit doet de NVVE met deze uitgebreide, toegankelijke brochure die voor iedereen vrij verkrijgbaar is.

Eva Bolt

Eva Bolt, huisarts-onderzoeker bij het Amsterdam UMC, heeft bij het maken van de brochure ‘Bewust stoppen met eten en drinken’ gesproken met patiënten, naasten, artsen en verpleegkundigen. Zij deed ook zelf onderzoek: ‘Primary care patients hastening death by voluntarily stopping eating and drinking’ (Eerstelijns zorg patiënten die hun dood versnellen door vrijwillig te stoppen met eten en drinken). Eva Bolt zegt dat zij het stoppen met eten en drinken altijd in aanwezigheid van artsen en naasten adviseert. Dit omdat je tijdens het proces in de war kan raken en pijn kan krijgen.

De laatste dagen van Floor Haak

De brochure is onlangs gelanceerd tijdens een lezing van de NVVE. Daarbij werd ook de documentaire ‘13 dagen’ bekeken, een film over het besluit van Floor Haak om te stoppen met eten en drinken en de 13 dagen die hierop volgen. Op verzoek van Floor heeft zoon Gijs het proces gefilmd. Op nvve.nl/sted staat de link voor deze documentaire. Ook kan de NVVE podcast met de andere zoon, Michiel Haak, worden beluisterd. Hij is verpleegkundige en deelt vanuit zijn dubbelrol zijn ervaringen.

Tijdens de digitale lezing zei Eva Bolt: “In de film is het heel goed voorbereid, iedereen leek het er mee eens te zijn en steunde hem, de huisarts was aanwezig. Dus ik denk dat het heel mooi is gegaan. Maar het gaat zeker niet altijd zo. Helaas niet.”

De lezing kunt u hier terugkijken.

Bron: NVVE

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een antwoord

Recente artikelen