Tamara van Ark aan de slag als dementierapporteur


Er zijn momenteel 290.000 mensen dementie in Nederland, dit aantal verdubbelt de komende twintig jaar naar een half miljoen. Dementie heeft enorme impact op de persoon met dementie patiënt, familie en op de gehele samenleving. In diverse programma’s en strategieën staat dementie op de agenda, zowel in wetenschappelijk onderzoek naar dementie als dementiezorg en ondersteuning van mensen met dementie en van hun mantelzorgers. Maar hoe gaat het in de praktijk met deze plannen? Liggen we op koers? Daarvoor heeft Alzheimer Nederland Tamara van Ark als onafhankelijk dementierapporteur aangesteld. Zij start 21 september, op Wereld Alzheimer Dag. 

De urgentie is helder. Het doel van de dementierapporteur is om versnelling te brengen, door het delen van best practices, te verbinden en mogelijke drempels weg te nemen. Van Ark gaat hiervoor een jaar lang het land in om uit de praktijk verhalen en ervaringen op te halen. Ze gaat in gesprek met mensen met dementie en hun naasten, zorgverzekeraars, gemeenten, zorgprofessionals. Zij rapporteert integraal en transparant haar bevindingen en maakt deze openbaar zodat alle betrokken partijen vooruit kunnen. 

Nú voorbereiden op de toekomst  

Het aantal zorgprofessionals en mantelzorgers houdt geen gelijke tred met de stijging van het aantal mensen met dementie. Daarom moeten we ons als maatschappij nu voorbereiden op de (nabije) toekomst om de kwaliteit van dementiezorg te verbeteren, en tegelijkertijd de zorgkosten betaalbaar te houden. Gerjoke Wilmink: “Wij willen vooruitgang boeken, vaart maken. En daarom heeft Alzheimer Nederland een onafhankelijk dementierapporteur aangesteld. Met nieuwsgierige en kritische blik op de praktijk, zodat wij weten wat extra aandacht verdient, maar ook wat er goed gaat.” 

Signaleren, rapporteren en inspireren  

Er zijn programma’s en strategieën voor wonen met dementie, inzet van technologie, kwaliteitsbewaking van professionele zorg en de dementievriendelijke samenleving. Maar wat gebeurt er nu écht en waar kunnen we van leren? Tamara van Ark: “Er zijn veel maatschappelijke afspraken en programma’s die gaan over dementie. Ook Alzheimer Nederland heeft een meerjarenstrategie en zet in op onderzoek en ondersteuning. Overheden, zorgverzekeraars en woningcorporaties zijn partijen die met elkaar de schouders onder deze programma’s moeten zetten. Want dementie is een uitdaging voor de héle samenleving. En dus hebben we elkaar nodig. Voor mij is het belangrijk om te kijken of de plannen en programma’s daadwerkelijk werken voor mensen met dementie en hun naasten.” 

Benieuwd naar alle activiteiten van de dementierapporteur? Kijk hier voor haar programma.

Bron: Alzheimer Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen