Stoptober: jongeren zijn juist méér gaan roken in coronacrisi

Array

Tijdens de coronacrisis is het aantal dagelijks rokende 12- tot 16-jarigen met bijna 40% toegenomen. De afgelopen jaren was er juist een dalende trend te zien. Jongeren geven bovendien aan vaker incidenteel te zijn gaan roken. Uit het onderzoek van Independer op basis van data van de GGD en het RIVM blijkt ook dat het vooral meisjes zijn die vaker met een nicotineverslaving kampen. Volgende week begint Stoptober, de maand die juist in het teken staat van het stoppen met roken.   

Kijk hier hoeveel jongeren er in jouw gemeente roken

Jongeren roken vaker: dagelijks, maar ook incidenteel

In 2021 rookte 1 op de 40 jongeren elke dag een sigaret of shag: dit percentage is bijna 40% hoger dan twee jaar eerder. Onder 16-jarigen was deze toename bijna verdubbeld. Waar in 2019 één op de 27 zestienjarigen rookten was dat twee jaar later opgelopen naar naar 1 op de 15.

Ook het percentage incidenteel rokende kinderen is toegenomen. In 2021 stak bijna een op de tien jongeren af en toe een sigaret op. Tijdens het moment van ondervragen gaven zij aan de  ‘afgelopen maand’ minstens één sigaret te hebben gerookt. Het aandeel incidenteel rokende 12- tot 16-jarigen ligt daarmee bijna een kwart hoger dan vóór de coronacrisis. Onder 16-jarigen gaat het zelfs om een stijging van 37,7%. 

Independer zorgexpert Bas Knopperts is zeer verrast over het stijgende aantal rokende jongeren. “De afgelopen jaren zijn er juist grote stappen gemaakt om het stoppen met roken gemakkelijker te maken. Er zijn allerlei gratis hulpmiddelen beschikbaar. Ook wordt professionele begeleiding volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Sinds twee jaar geldt er ook geen eigen risico meer. Hulp bij stoppen kost je dus eigenlijk geen geld”, aldus zorgexpert Knopperts.  

Vooral meisjes grijpen vaker naar een sigaret

Tijdens de corona pandemie zijn dus veel meer jongeren gaan roken. Onder meisjes is deze toename het sterkst, zo blijkt uit de landelijke cijfers. Het aandeel dagelijks rokende meisjes is tijdens de coronacrisis toegenomen met 56,3%, onder de jongens gaat het om een stijging van 25%. Ook bij incidentele rokers is deze trend zichtbaar. Het aantal gelegenheidsrokers nam namelijk veel sterker toe onder meisjes (+39,7%) dan onder de jongens (+7,4%). 

“Wordt soms een sigaret roken, toch een verslaving en wil je daar vanaf? Vanuit de basisverzekering wordt per jaar sowieso één poging om te stoppen vergoed. Lukt het bij jou niet in een keer of wil je een alternatieve behandeling? Check dan bij je verzekeraar of die hiervoor een dekking biedt”, aldus Independer zorgexpert Bas Knopperts.   

In Noord Nederlandse gemeenten het meest gerookt door jongeren

De regionale uitschieters zijn de Friese dorpen Dantumadiel en Achtkarspelen en het Groningse Pekela. Daar gaven 1 op de 5 scholieren aan minimaal 1 sigaret te hebben opgestoken in de afgelopen week. 

Detailkaarten voor rokende jongeren per Nederlandse gemeente 

Bron: Independer

Deze analyse is gemaakt op basis van cijfers van het RIVM en de GGD.  Het GGD-onderzoek gaat niet bij alle regio’s op gemeente niveau, omdat er voldoende deelnemers moeten zijn geweest voor een representatieve steekproef. In 211 gemeenten was dit wel het geval. Bij de rest niet.

Bron: Independer

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen