Boeken voor én door mensen met een verstandelijke beperking

Array

’s Heeren Loo brengt samen met kinderboekenschrijfster Nanda Roep vier prentenboeken uit. Speciaal gemaakt voor én door mensen met een verstandelijke beperking.

Op woensdag 28 september is tijdens een feestelijke bijeenkomst in Het Vierhuis in Apeldoorn de boekpresentatie geweest van deze bijzondere prentenboeken. Aan Ernst Klunder, lid van de raad van bestuur en aan Bas Jansen, regiodirecteur Apeldoorn zijn de eerste exemplaren van de boeken overhandigd.

Een eigen boek met de groep

Schrijfster Nanda Roep maakte al eerder boeken met andere doelgroepen. Zo ook met kleuters, voor KRO Kindertijd. In de pandemie, toen iedereen tijdens de eerste lockdown binnen zat, heeft ze via Zoom boeken gemaakt met de kleuters uit haar straat. Eén van de ouders was ’s Heeren Loo medewerker Martijn Schep. Hij zei meteen: ‘Dit wil ik ook voor de bewoners!’ Met dank aan het Fonds voor Cultuurparticipatie hebben vier groepen van ’s Heeren Loo Apeldoorn een eigen boek gemaakt. Samen met Nanda hebben zij het verhaal bedacht en zelf de tekeningen gemaakt.

Deze vier boeken waren onderdeel van een pilotproject. Alle betrokken cliënten hebben een eigen exemplaar gekregen.

Ernst Klunder: “Ik ben zo blij met deze mooie boeken. Er bestaan nauwelijks boeken voor mensen met een beperking en hun belevingswereld. Volwassen mensen met een verstandelijke beperking lezen doorgaans kinderboeken. Die boeken worden over het algemeen gemaakt voor kinderen met een gemiddeld IQ. Het is erg fijn dat er nu boeken zijn gemaakt voor deze doelgroep. Hiermee wordt het schrijven en lezen van boeken nu inclusief gemaakt voor mensen met een verstandelijke beperking.”

“Ik vond het heel erg leuk om met deze doelgroep samen te werken,” vertelt Nanda. “Ik merkte dat zij erg enthousiast waren. Het was een mooie manier om de cliënten verstandelijk te stimuleren en taalsterker te maken. En dat is belangrijk omdat ze daarmee steeds beter hun eigen mening kunnen aangeven. In de boeken verwoorden ze wat er in hun gedachten leeft. Het gaat over de dingen waar ze zich echt mee bezig houden.”

Voorleesvideo’s

Tijdens de feestelijke bijeenkomst zijn ook de bijbehorende voorleesvideo’s in première gegaan. Mooie, leuke en ontroerende video’s waarin de boeken vol overgave worden voorgelezen door Nanda en de cliënten. Eén van de begeleiders zei na de video’s heel trots: “Ik wist niet eens dat hij zo goed kon lezen!”

Bekijk de video’s via onderstaande link: https://www.youtube.com/playlist?list=PL6IRKmMISs5BkhSEhvvDbgifbFW35Tz4D

Cliënt Ramon met schrijfster Nanda tijdens de voorleesvideo,

Bron: ’s Heeren Loo

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen