Van apothekersassistent naar farmaceutisch adviseur’ 

Hoe de kwaliteit aan de balie van de apotheek meer zichtbaar wordt

Het boek ‘Van apothekersassistent naar farmaceutisch adviseur’ van Peter Felen is gepubliceerd. Felen overhandigde het eerste exemplaar aan Trudy van Geffen, voorzitter van beroepsvereniging Optima Farma.

Het boek staat vol adviezen om de positie van apothekers, apothekersassistenten, farmaceutische adviseurs en anderen werkzaam in de farmacie zichtbaar te verbeteren. “Door de jaren heen is de rol van leidinggevenden en medewerkers in apothekers drastisch veranderd”, zegt Felen. “De taken bestonden eerst uit het voorbereiden van medicatie, maar tegenwoordig komt daarbovenop de voorlichting als ‘farmaceutisch adviseur’. Die voorlichtingsrol wordt belangrijker en dat voorkomt fouten in medicijngebruik.”

Van ervaring naar adviezen

Peter Felen heeft deze omwenteling van dichtbij meegemaakt. De afgelopen 30 jaar begeleidde en trainde hij honderden apotheken op diverse onderdelen. In zijn boek ‘Van apothekersassistent naar farmaceutisch adviseur’ heeft hij zijn ervaring omgezet in praktische adviezen. Hij noemt precies waar de valkuilen en groeimogelijkheden van het apothekers-vak liggen. Daarmee laat hij apotheken inzien wat de waarde van hun vak is en hoe zij kwalitatieve, meetbare resultaten kunnen boeken.

Voorlichting is cruciaal

De adviezen nieuwe boek van Felen zijn belangrijk omdat een patiënt in de huidige tijd brede keuze heeft uit aanbieders, zoals online apotheken en warenhuizen. De voorlichtingsrol van een apotheker wordt daarom steeds belangrijker. Daarnaast zijn medicijn-gerelateerde problemen de oorzaak van ongeveer 10% van de ziekenhuisopnamen in Nederland, waarbij medicijngebruikers zich vaak onbewust zijn van de fouten die ze maken in het gebruik. Een farmaceutisch adviseur kan deze fouten op tijd herkennen. Een verbetering in de positie van de apotheek en apotheker is daarmee cruciaal en kan onnodig leed en overbodige zorgkosten voorkomen.

Overhandiging eerste exemplaar

Het eerste exemplaar van het boek werd overhandigd aan Trudy van Geffen. Zij is voorzitter van Optima Farma, een beroepsvereniging voor en door apothekersassistenten, farmakundigen en farmaceutisch managers en consulenten. Van Geffen strijdt al jaren voor een betere positie van ‘de apotheker’ en weet als geen ander dat de rol van een apothekersassistent zeer onderbelicht is.

Over Peter Felen

Schrijver Peter Felen is directeur van de Apotheek Totaal Groep. Hij is opgeleid psycholoog en bedrijfskundige en zet zich in als trainer en adviseur om veranderingen binnen organisaties te ondersteunen.

Bron: Apotheek Totaal Groep

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen