Optimale instelling voor handbike-gebruikers

Voor personen die alleen hun bovenlichaam kunnen gebruiken om te bewegen, is de handbike een handig hulpmiddel om sporten en buiten bewegen toch mogelijk te maken. Bij de handbike gebruik je je armen en romp om pedalen rond te draaien en de fiets voort te bewegen. Het apparaat wordt bovendien vaak gebruikt in revalidatietrajecten. In dit proefschrift onderzocht Kraaijenbrink wat de meest efficiënte instellingen van de handbike zijn voor het bevorderen van dagelijkse mobiliteit.

Kraaijenbrink keek onder andere naar de versnellingen, de crank modus en de mogelijkheid tot sturen, en hoe dit het beste ingesteld kan worden tijdens de vroege fase van revalidatie. Op basis van het onderzoek raad de promovendus handbike gebruikers aan om een cadans van 50 omwentelingen per minuut aan te houden tijdens het fietsen. Hiervoor moet de fiets wel worden uitgerust met meerdere versnellingen, en de cranks moeten parallel worden gemonteerd zodat de handen tegelijkertijd bewegen. Dit voorkomt onverwachte stuurbewegingen. Deze instellingen kunnen volgens Kraaijenbrink het best bij zowel het oefenen in fitnesszalen als in de praktijk gebruikt worden.

Curriculum Vitae Cassandra Kraaijenbrink

De titel van het proefschrift luidt: “Biophysical perspective on submaximal handcycle propulsion in able-bodied men – biomechanics and physiology of different gear, mode and steering settings.” Cassandra Kraaijenbrink (1992) studeerde bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze deed haar promotieonderzoek bij het SHARE Instituut van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Sportinstituut van de Westfälische Wilhelmsuniversität in Münster. Inmiddels is ze werkzaam als onderzoekscoördinator bij het UMCG.

Biophysical perspective on submaximal handcycle propulsion in able-bodied men

Biomechanics and physiology of different gear, mode and steering settings

Promotie:C. Kraaijenbrink, MSc
Wanneer:27 oktober 2022
Aanvang:12:45
Promotors:prof. L.H.V. (Lucas) van der Woude, prof. dr. H. Wagner
Copromotors:dr. R.J.K. (Riemer) Vegter, dr. C. Bohn
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG

Optimale instellingen voor handbike gebruikers

Proefschrift: http://hdl.handle.net/(…)f7-920b-1ddea3563fcc

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen