Hoe werkt neusspray?

Array

In het najaar heeft onze weerstand het weer zwaar te verduren. Je hebt het vast al gemerkt: overal om je heen kampen mensen met een flinke verkoudheid. Een week lang met een loopneus ronddwarrelen is bijzonder vervelend. Gelukkig is het makkelijk tegen te gaan met een simpele neusspray, maar hoe werkt zo’n spray eigenlijk precies?

Hoe ontstaat een loopneus?

Een verkoudheid is, net als de griep, het gevolg van een virusinfectie. In beide gevallen raken de slijmvliezen in de neus, keel en bijholten ontstoken. Hierdoor zwellen de slijmvliezen op en produceren ze meer slijm dan normaal. Al dit overtollige slijm zorgt ervoor dat de luchtwegen blokkeren en het ademhalen lastiger wordt. Het gebruik van neusspray kan helpen om de luchtwegen weer vrij te maken.

Verschillende soorten neusspray

Er zijn verschillende soorten neussprays die je kunt gebruiken. Deze sprays hebben ook verschillende werkingen. Het is handig om op de hoogte te zijn van deze verschillen en te weten waar je op moet letten. Deze verschillende neussprays zijn overigens gewoon te koop bij de drogisterij.

Verlichten van de zwelling

Een loopneus ontstaat dus door gezwollen neusslijmvliezen die daardoor meer slijm dan normaal aanmaken. Een logische manier van bestrijden is dus ook het tegengaan van de zwelling. Hier zijn een aantal verschillende middelen voor: xylometazoline, oxymetazoline en tramazoline. Deze middelen hebben een direct effect op de slijmvliezen en kunnen de zwelling verminderen.

Over het algemeen doen deze neussprays goed hun werk, maar het is wel belangrijk om ze niet te vaak te gebruiken. Bij langdurig gebruik (meer dan 7 dagen) kan je namelijk de slijmvliezen beschadigen, waardoor je last kan houden van een constante loopneus. Veel mensen blijven dan dezelfde neusspray gebruiken, omdat deze in eerste instantie zo goed werkt. Er is zelf een website die je helpt om te stoppen met het gebruik van neusspray.

Overtollig slijm aanpakken met zout

In plaats van de zwelling aan te pakken, kan je er ook voor kiezen om het overtollige slijm te verminderen. Een manier om dit te doen is door het te verdunnen met een zoutoplossing. Neussprays met natriumchloride (zout) zorgen ervoor dat het overtollige slijm in de neus verdunt en daardoor makkelijk kan doorstromen. Deze sprays hebben nauwelijks effect op de neusslijmvliezen zelf waardoor ze lang te gebruiken zijn en ook geschikt zijn voor kleine kinderen, in tegenstelling tot sommige neussprays die de zwellingen aanpakken.

Een loopneus door allergie

Mensen met hooikoorts of een allergie voor huisstofmijt of katten hebben ook vaak last van een loopneus. De zwelling in de slijmvliezen wordt in dit geval veroorzaakt door de aanmaak van histamine in je lichaam. Bij een loopneus door een allergische reactie kan het helpen om speciale sprays met bijvoorbeeld dinatriumcromoglicaat te gebruiken. Lees voor het gebruik van neussprays altijd goed de bijsluiter.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen