Plannen kabinet voor acute zorg kunnen niet verder van de patiënt afstaan

Minister Kuipers wil de spreiding van patiënten die acute zorg nodig hebben op nationaal niveau coördineren via een netwerk aan zorgcoördinatiecentra. Een plan dat niet alleen de huisarts compleet buitenspel zet, maar ook de zorg minder patiëntgericht maakt. Acute zorg moet dichtbij blijven als het kan, waarbij de huisarts de regie blijft houden en de focus ook ligt op de verdere behandeling van de patiënt.

Niet alle zorg op een hoop gooien

In de plannen van Kuipers wordt er geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende niveaus van acute zorg. Laag- en middencomplexe acute zorg is namelijk niet levensbedreigend en moet én kan dichterbij huis geleverd worden. De huisarts en lokale zorgpartners zijn daarbij het meest geschikte schakelpunt voor vervolgzorg. Wanneer alle zorg vanuit een centraal landelijk punt gecoördineerd zou worden, zet je de huisarts buitenspel en worden de laagdrempelige verbanden tussen die lokale partijen doorgesneden.

Nationale aanpak bedreiging voor persoonlijke zorg

En dat is nou juist waar het de plannen aan ontbreekt: een persoonlijke, patiëntgerichte aanpak. Minister Kuipers kan wel beweren dat een landelijke coördinatie de werkzaamheden van de huisarts ontlast, maar ik denk dat het alleen maar meer werk voor de huisarts oplevert om het juiste zorgpad voor de patiënt te bepalen. Een zorgcoördinatiecentrum heeft alleen meerwaarde als de huisarts de regie blijft houden en pas ondersteund wordt als de huisarts hier zelf behoefte aan heeft.

Aad de Groot, Voorzitter Raad van Bestuur, DSW Zorgverzekeraar

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen