Impuls voor fase 1 onderzoek van nieuwe geneesmiddelen in UMC Utrecht

In het UMC Utrecht komt een voorziening voor fase 1 onderzoek naar geneesmiddelen bij mensen. Hier wordt een nieuw geneesmiddel voor het eerst toegediend aan (gezonde) mensen. Met deze nieuwe door U-TRIAL geleide Fase 1 Unit krijgt het vroege fase onderzoek binnen de 6 onderzoekspeerpunten van het UMC Utrecht een enorme impuls. Daarmee kan het UMC Utrecht voorzien in het volledige onderzoekstraject voor nieuwe geneesmiddelen. UMC Utrecht wordt zo aantrekkelijker voor vervolgonderzoek waarbij het geneesmiddel ook bij patiënten onderzocht wordt.

Het duurt heel lang voor een geneesmiddel op de markt komt. Als de onderzoekers zo ver zijn dat er ook onderzoek bij mensen gedaan kan worden, volgen er vier fasen. Tijdens fase 1 krijgen (gezonde) proefpersonen het middel toegediend onder streng gecontroleerde omstandigheden. De onderzoekers kijken of er bijwerkingen optreden. Fase 1 Units zijn bijna altijd gekoppeld aan een ziekenhuis, omdat er dan gehandeld kan worden in het geval van complicaties.

In de volgende drie fasen (fasen 2, 3 en 4) wordt het geneesmiddel ook onderzocht op effectiviteit en bijwerkingen, bij mensen die daadwerkelijk aan de aandoening leiden waar het geneesmiddel voor is bedoeld. De patiënten die daarvoor nodig zijn, kunnen bijvoorbeeld uit het UMC Utrecht komen. Als de eerste fase van geneesmiddelenonderzoek bij het UMC Utrecht heeft plaatsgevonden, is het waarschijnlijker dat ook de volgende onderzoeksfasen in samenwerking met het UMC Utrecht worden uitgevoerd. Daarom is een Fase 1 Unit een belangrijke ontwikkeling voor het UMC Utrecht en onze  patiënten.

Wat is U-TRIAL?

U-TRIAL is onderdeel van het UMC Utrecht. Het is een kennis- en expertisecentrum voor onderzoek naar de werkzaamheid en veiligheid van (nieuwe) geneesmiddelen. “Als U-TRIAL hebben we een aanjaagfunctie voor klinisch onderzoek binnen het UMC Utrecht,” zegt Peter Gisberts, directeur van U-TRIAL. “Deze Fase 1 Unit helpt daarbij, omdat we nu alle fasen van onderzoek kunnen faciliteren. Dat maakt het UMC Utrecht een nóg interessantere onderzoekpartner voor farmaceutische en diagnostische instellingen. En daar kunnen patiënten van het UMC Utrecht profiteren, zodra een nieuw geneesmiddel ook bij hen kan worden onderzocht.”De Fase 1 Unit komt tot stand in samenwerking met het Zuid-Afrikaanse onderzoeksinstituut TASK.

U-TRIAL is voluit de Utrecht Trial Innovation Alliance. U-TRIAL draagt bij aan de missie van het UMC Utrecht: samen verbeteren we de gezondheid van mensen en creëren we de zorg van morgen. Het kennis- en expertisecentrum is er voor zowel onderzoekers binnen het UMC Utrecht als voor externe stakeholders zoals researchorganisaties en bedrijven organisaties die medische en diagnostische hulpmiddelen ontwikkelen. U-TRIAL versterkt zo het klimaat voor klinische studies binnen de 6 speerpunten van het UMC Utrecht. En dat komt de patiënt ten goede.

Bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen