Gezondheidsproblemen vaak al begonnen voordat gehoorverlies wordt aangepakt

Steeds meer jongeren in de wereld lopen risico op gehoorverlies. Dat blijkt uit onderzoek van de University of South Carolina.

Het ontstaan van gehoorverlies is een geleidelijk proces. Tegen de tijd dat iemand zich realiseert dat het gehoor slechter wordt, kunnen het dagelijks leven én de gezondheid al op een negatieve manier beïnvloed zijn.

Er zijn vijf goede redenen om gehoorproblemen aan te pakken. Want het behandelen van gehoorverlies kan leiden tot een langer en gezonder leven.

1. Verbeteren kwaliteit van leven door mee te kunnen doen

Gehoorverlies maakt het moeilijker om met anderen te communiceren, en dat beïnvloedt de algehele kwaliteit van leven. Mensen met gehoorverlies trekken zich vaker terug uit sociale activiteiten, omdat het steeds moeilijker wordt om te communiceren. Terwijl meedoen juist heel belangrijk is om (mentaal) gezond te blijven. Dit heeft namelijk invloed op de gemoedstoestand. Door het gebruik van een hoortoestel, verbeteren de communicatieve vaardigheden en daarmee komt iemand weer makkelijker midden in het leven te staan.

2. Veiligheid

Onbehandeld gehoorverlies kan iemands veiligheid in gevaar brengen. Zo horen mensen met gehoorverlies minder goed sirenes, naderende auto’s, bussen of scooters en waarschuwingsalarmen.

3. Behoud van het geheugen

Er is een verband tussen gehoorverlies en een verhoogd risico op dementie. Mensen met gehoorverlies hebben 24 procent meer kans om dementie te ontwikkelen dan mensen zonder gehoorverlies. Dat zou kunnen komen doordat gehoorverlies veranderingen in de hersenen veroorzaakt die leiden tot dementie. Het dragen van een hoortoestel kan het makkelijker maken om informatie te begrijpen en zo de geheugenfunctie verbeteren.

4. Ondersteunen van mentale gezondheid

Uit onderzoek blijkt dat mensen met gehoorverlies meer kans hebben op klinische depressie en angst dan mensen zonder gehoorverlies. Ander onderzoek toont aan dat onbehandeld gehoorverlies kan leiden tot angst, depressie en slaapproblemen.

5. Verminderen van het risico op vallen.

Mensen met gehoorverlies hebben drie keer meer kans om te vallen dan mensen zonder gehoorverlies. Uit onderzoek blijkt dat gehoorverlies problemen veroorzaakt met het evenwicht en het bewustzijn van de omgeving. En beide problemen kunnen tot vallen leiden. Voor senioren is vallen een belangrijke oorzaak van letsel of zelfs overlijden. Het behandelen van gehoorverlies kan leiden tot een langer en gezonder leven.

Conny Polleunis, hoofd Audiologie en Stakeholder Management, Schoonenberg HoorSupport.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen