Miljoenen Europese subsidie voor ontwikkelen precieze insulinetherapie 

Array

Betere kwaliteit van leven voor mensen met diabetes door innovatieve toepassingen van kunstmatige intelligentie

Onder leiding van prof. dr. Bastiaan de Galan van Maastricht UMC+ is een groot Europees onderzoeks- en innovatieproject van start gegaan om de suikerspiegel van mensen met diabetes die afhankelijk zijn van insuline stabieler te krijgen. Daarvoor wordt op basis van kunstmatige intelligentie (AI) een systeem gebouwd dat het mogelijk maakt dat iedereen met diabetes een insulinedosering krijgt die op dat moment en in die situatie passend is. Het zal veel meer mogelijkheden tot zelfmanagement geven

Het lichaam maakt van bloedsuiker energie om van te leven. Insuline zorgt ervoor dat de bloedsuiker kan worden opgenomen door alle cellen in het lichaam. Bij diabetes maak het lichaam geen of onvoldoende insuline aan waardoor er onvoldoende energieomzetting kan plaatsvinden en de bloedsuiker te hoog blijft. Dit is schadelijk voor organen en weefsels. Insuline zal dan van buitenaf toegediend moeten worden. Bij behandeling met insuline is het zaak de bloedsuikerspiegel op het juiste niveau maar ook zo stabiel mogelijk te houden. Sterk wisselende bloedsuikerspiegel heeft namelijk ook nadelige invloed op organen en weefsels. Dit vergt een complexe vorm van behandeling met grote impact op het dagelijks leven van mensen met diabetes. Diabetes neemt wereldwijd toe, ook in Nederland.

Gepersonaliseerde behandeling


In het zogenoemde MELISSA-project wordt een hulpmiddel ontwikkeld gebaseerd op artificiële intelligentie om mensen met diabetes te ondersteunen bij de behandeling met insuline. Hierbij worden gegevens van glucosemetingen, maaltijden, lichamelijke inspanning en persoonskernmerken samengebracht, zodat de adviezen zoveel mogelijk op de persoon en de omstandigheden zijn aangepast. Mensen met diabetes krijgen met de beschikbare tools meer inzicht en grip op hun bloedsuikerspiegel en hun gezondheidstoestand. Behandelaars krijgen meer en betere informatie voor het nemen van de juiste behandelbeslissingen. De introductie van AI-gebaseerde oplossingen voor gepersonaliseerde behandeling zal een enorme impuls zijn voor de kwaliteit van leven van mensen met diabetes die afhankelijk zijn van insuline.

AI


Het ultieme doel van het MELISSA-project is om een veilig en evidence-based klinisch toepasbaar hulpsysteem te ontwikkelen dat betaalbaar is voor iedereen met diabetes die insulinebehandeling nodig heeft. Het heeft een grote IT-component. De grote hoeveelheid data uit verschillende landen zal met behulp van artificiële intelligentie geanalyseerd worden om het systeem voortdurend te optimaliseren. “Door de ontwikkeling van een klinisch gevalideerde, efficiënte en kosteneffectieve op AI gebaseerde digitale diabetesmanagementoplossing, zullen we in staat zijn mensen met insuline behandelde diabetes en hun zorgverleners te ondersteunen bij het verkrijgen en behouden van normale bloedglucosewaarden. Hierdoor kunnen zowel hyper- als hypoglykemieën worden voorkomen, zullen er minder complicaties zijn en krijgen patiënten een betere kwaliteit van leven. Elke met insuline behandelde persoon met diabetes zal een behandeling op maat kunnen krijgen op basis van zijn individuele behoeften,” legt dr. Bastiaan de Galan uit, hoogleraar Interne Geneeskunde en Diabetologie en coördinator van het MELISSA-consortium.

Het MELISSA-project heeft 12 internationale partners uit Denemarken, Duitsland, Griekenland, Zwitserland en Nederland en wordt  gefinancierd via het Horizon Europa-kaderprogramma voor onderzoek en innovatie van de Europese Unie. Het krijgt de komende vier jaar 5,9 miljoen euro. Zie ook de website van het project: https://www.melissa-diabetes.eu/ 

Bron: Maastricht UMC+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen