Mijlpaal: 100.000e scholier leert reanimatie op school 

Array

Het aantal middelbare scholieren dat reanimatieles van de Hartstichting heeft gevolgd, is in de afgelopen 8 jaar opgelopen van 7000 (2013) tot 100.000 (2022). In dezelfde periode is het aantal middelbare scholen dat deze lessen aanbiedt, verviervoudigd. In totaal zijn dit er nu ruim 200. Door leerlingen vanaf 14 jaar bekend te maken met reanimatie, vergroot de kans op overleving bij een hartstilstand.

Tijdens de zogenaamde 6-minutenles van de Hartstichting leren jongeren op school, wat ze moeten doen bij een hartstilstand. Ze oefenen met hun docent alle stappen van het reanimeren en leren een AED bedienen. Onderdeel van het lespakket is een serious game, die de leerlingen kunnen spelen als huiswerkopdracht.  

Motivatie

Het lesprogramma is speciaal ontwikkeld voor leerlingen (14+) vanaf de 2e klas en hoger in het voortgezet onderwijs van alle niveaus (van praktijkschool, vmbo tot en met gymnasium). Vanaf 14 jaar zijn jongeren fysiek en mentaal in staat reanimatiehandelingen uit te voeren en een AED te bedienen. Zij willen leren, wat zij moeten doen als een gezinslid een hartstilstand krijgt. In gemiddeld 70% van de gevallen vindt een reanimatie thuis plaats. Het is dus goed denkbaar, dat jongeren hiermee te maken krijgen. 

Reanimatiegeneratie

Met de lessen brengt de Hartstichting een nieuwe reanimatiegeneratie groot. “Oog voor deze nieuwe generatie is vanzelfsprekend één van onze prioriteiten” zegt Hans Snijder, directeur van de Hartstichting. “Immers, door mensen op jonge leeftijd vertrouwd te maken met reanimatie, komt dit in de genen van onze samenleving. Zo zorgen we ervoor, dat er ook in de toekomst voldoende burgerhulpverleners zijn.”  

Op alle scholen nodig

In totaal zijn er in Nederland 900.000 scholieren en 645 instellingen in het voortgezet onderwijs. De Hartstichting moedigt ook overige middelbare scholen aan de lessen aan te bieden. De eerste 6 minuten bij een hartstilstand zijn van levensbelang. Hoe sneller er wordt gestart met reanimeren en een AED aangesloten wordt, hoe groter de kans op overleven. 

Bron: Hartstichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen