Hebben enkel vijftigplussers recht op geestelijke verzorging?

Levensbeschouwelijke organisaties pleiten voor uitbreiding 

Geef meer mensen toegang tot geestelijke verzorging. Dat is de dringende oproep aan minister Conny Helder van levensbeschouwelijke organisaties en instituten, waaronder het Humanistisch Verbond en de Vereniging voor Geestelijk Verzorgers (VGVZ). Geestelijk verzorgers zijn professionele gesprekspartners die samen met jou op zoek gaan naar zin en betekenis in het leven. Volgens de huidige regeling ‘Geestelijke Verzorging Thuis’ krijgen enkel vijfplussers of mensen in de palliatieve fase dit vergoed. Deze grens moet eraf, zodat onder meer jongeren – die volgens het CBS steeds vaker tegen mentale problemen aanlopen – terecht kunnen met existentiële vragen.

Robbert Bodegraven, directeur van het Humanistisch Verbond: “Vijftigplussers zijn niet de enigen die verstrikt raken in het leven en met levensvragen kampen. Er zijn steeds meer jonge mensen die tegen een burn-out aanlopen, worstelen met eenzaamheid en zich neerslachtig en somber voelen. Ook zij hebben recht op ondersteuning bij levensvragen.”

Geestelijke verzorging helpt

Waarom overkomt dit mij? Hoe kijk ik nu naar het leven? Het is belangrijk om hulp te zoeken. Maar waar kun je terecht? De wachtlijsten bij de GGZ worden steeds langer. Mensen die bij de GGZ aankloppen, lopen vaak rond met levensvragen. Geestelijke verzorging, ook wel ‘de eerste hulp bij levensvragen’ genoemd, is essentieel als preventie. Het kan de druk op de zorg verlichten: door al in een vroeg stadium tools te geven hoe je kan reflecteren op existentiële vragen en pijn. Een geestelijk verzorger heeft aandacht voor wat jou raakt of beweegt en vertrekt vanuit jouw zingeving en levensbeschouwing. Onderzoek laat zien dat mensen meer rust en minder angst ervaren na gesprekken met een geestelijk verzorger. Ze hebben een positievere kijk op het leven, voelen zich beter en gebruiken minder medicijnen. Lees meer over geestelijke verzorging in onze Q&A >>

Regeling schiet tekort

Volgens de huidige regeling voor ‘Geestelijke Verzorging Thuis’ kunnen enkel vijftigplussers en mensen in de palliatieve fase beroep doen op een vergoeding. Hierdoor worden veel groepen uitgesloten: jongeren, maar ook werkuitvallers en getroffenen van crisissen zoals de energie- en klimaatcrisis. Levensbeschouwelijke organisaties en instituten trekken daarom samen op richting minister Conny Helder met de boodschap: maak geestelijke verzorging voor iedereen beschikbaar.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen