TU Delft: Computer geeft mensen met depressieve klachten inzicht in hun denkpatronen

Onze gedachten zijn bepalend voor hoe we ons voelen en gedragen. Inzicht krijgen in bepaalde gedachtegangen is een belangrijk onderdeel bij de preventie en behandeling van depressie. Delftse onderzoeker Franziska Burger onderzocht hoe AI mensen met symptomen van depressie kan ondersteunen. Zij ontwikkelde een computerprogramma dat gedachteregistraties met natuurlijke taalverwerking analyseert en onderliggende patronen herkent. Hiermee krijgen mensen met depressieve klachten beter en sneller inzicht in de negatieve gedachten. Burger’s onderzoek draagt bij aan het gebruik van AI-technologie in de ontwikkeling van software voor de preventie en behandeling van depressieve klachten. Vandaag verdedigde Burger haar proefschrift ‘Supporting Electronic Mental Health for Depression with Artificial Intelligence” aan de TU Delft.

Burger’s onderzoek laat zien dat AI heel efficiënt kerngedachtes van depressieve mensen kan identificeren, zoals ‘ik ben niet competent’, ‘ik ben waardeloos’ en ‘ik ben niet geliefd’. Hiervoor trainde ze AI om de achterliggende gedachte van gestructureerde, korte teksten te herkennen. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie ‘ik ben niet geliefd’ bij kerngedachte ‘‘mijn vriend mag mij niet omdat hij mij negeert wanneer ik enthousiast naar hem zwaai’. Inzicht in deze niet helpende gedachtes is een eerste stap bij cognitieve therapie – alleen door ze te herkennen kun je ze gaan vervangen voor gezondere gedachten. Helaas kunnen depressieve mensen deze niet helpende gedachtes vaak slecht identificeren, maar AI zou daar bij kunnen gaan ondersteunen.

Alhoewel de potentie overduidelijk is, constateerde Burger dat de interactiviteit tussen gebruiker en computersystemen voor depressie-behandelingen tot op heden beperkt is. Ze baseert zich hierbij op een uitgebreid onderzoek van de wetenschappelijke literatuur van 2000 tot 2017. Het onderzoek wees uit dat bij bestaande systemen de gebruiker gevraagd wordt om  informatie  aan te leveren, maar de systemen daar vervolgens nog weinig mee doen. Dit zette haar op de koers om met behulp van AI de rijke, tekstuele data op een inhoudelijke wijze te analyseren. Burger richtte zich op een subklinische doelgroep. Deze groep kan als basis dienen voor een mogelijk vervolgonderzoek voor mensen met gediagnosticeerde depressie. Zij hoopt dat in de toekomst ontwikkelaars haar AI technologie in hun behandeling- of preventiesystemen zullen opnemen.

Franziska Burger:  „Als persoon wil je dat het systeem je inhoudelijk begrijpt. Met ons onderzoek hebben wij nu een stap in die richting gezet. Wij zagen dat mensen heel goed in staat waren hun kerngedachtes te achterhalen met een slim chatprogramma“

Lees hier meer: Supporting Electronic Mental Health with Artificial Intelligence | TU Delft Repositories

Bron: TU Delft

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen