Lipofilling (AFT) om borsten te herstellen toegelaten tot basisverzekering

Borstreconstructie met eigen vetcellen wordt per 1 januari 2023 toegelaten tot de basisverzekering. Dat maakt Zorginstituut Nederland vandaag bekend. Om de ingreep vergoed te krijgen gelden nog wel strenge voorwaarden: vergoeding is alleen mogelijk voor de behandeling van vrouwen met een totale borstverwijdering na borstkanker of uit voorzorg vanwege een genetisch risico op borstkanker.

Nieuwe keuzemogelijkheid na borstamputatie

Na een amputatie is er in Nederland de mogelijkheid om een hersteloperatie te laten uitvoeren. Een nieuwe borst kon al gemaakt worden door gebruik te maken van (siliconen) implantaten of een grote transplantatie van vet en huid vanuit de buik, bil of benen. Ook is er de keuze om geen borstreconstructie te ondergaan. Vanaf 1 januari 2023 zal hier een methode aan toegevoegd worden: een borstreconstructie met eigen vetcellen.

Vrouwen moeten dus over voldoende vetweefsel beschikken, en bereid zijn om meerdere operaties te ondergaan om deze borst te creëren. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) is blij met dit goede nieuws voor vrouwen. Voorzitter Bert van Drunen: “Met dank aan grootschalig onderzoek sinds 2015 krijgen vrouwen een extra keuze na borstamputatie”.

Grootschalig onderzoek sinds 2015

Al sinds oktober 2015 is er in een kleine groep ziekenhuizen een groot wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd: de BREAST trial. Dit onderzoek heeft ertoe geleid dat het Zorginstituut Nederland heeft geconcludeerd dat borstreconstructie met eigen vetweefsel na een totale borstverwijdering een effectieve behandeling is voor deze vrouwen. Deze behandeling wordt ook wel lipofilling of AFT (Autologous Fat Transfer) genoemd.

Aanbod behandeling in stappen verspreid over Nederland

De behandeling wordt niet overal tegelijk in Nederland aangeboden. De reden hiervoor is dat plastisch chirurgen ervaring moeten opdoen voordat deze toepassing van AFT aangeboden kan worden. In 2023 zullen de ziekenhuizen die aan het wetenschappelijk onderzoek meededen stapsgewijs uitgebreid worden, waarbij spreiding over Nederland als eerste voorwaarde gehanteerd zal worden. Een lijst met ziekenhuizen waar AFT na een totale borstverwijdering aangeboden wordt, zal via de website van de NVPC gepubliceerd worden na afronding van de scholing.

In samenwerking met patiëntenverenigingen wordt informatiemateriaal ontwikkeld over de voor- en nadelen van de ingreep. Ook deze informatie is te zijner tijd beschikbaar via de website van de NVPC.

Bron: NVPC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen