Deadline voor zorgcontracten nodig om onduidelijkheden te voorkomen

Afgelopen jaar stapten 1,4 miljoen Nederlanders over van zorgverzekering, terwijl er nog veel onzekerheid en onduidelijkheid bestaat over de zorgcontracten. Er is nog niet met alle zorgaanbieders een contract geregeld waardoor het voor de verzekerde onduidelijk is of ze wel of niet een volledige vergoeding krijgen. De premies moeten elk jaar medio november bekend zijn en consumenten hebben tot 1 januari om over te stappen (tot 1 februari als ze zelf hun zorgverzekering opzeggen).

Voor zorgcontracten geldt echter geen deadline waardoor het nu nog niet volledig duidelijk is of er afspraken zijn en welke dat zijn. Hierdoor kunnen Nederlanders op kosten worden gejaagd, omdat zij ervan uitgaan dat er een contract komt. Is er geen contract met een zorgaanbieder, dan wordt vaak slechts de 65 en 85 procent van de zorgkosten vergoed door de verzekeraar. Deze kostenpost kan om honderden – en in het slechtste geval – duizenden euro’s gaan.

Het is onverantwoord om mensen een zorgverzekering te laten kiezen waar ze een jaar aan vastzitten. Het zou beter zijn om deze verzekering zo in te richten dat er geen onduidelijkheden over bestaan. Nu gokken mensen met hun (financiële) gezondheid omdat ze niet weten of ze goed verzekerd zijn. Dit betekent dat ze voor een goedkope premie kiezen en slechts gedeeltelijk verzekerd zijn of een onnodig dure verzekering afsluiten uit angst niet goed verzekerd te zijn.

Dirk-Jan Wolfert, CEO, de Vastelastenbond

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen