Blue Monday: Muziektherapie helpt studenten met depressieve klachten

Om gelijk maar het goede nieuws te geven: Blue Monday bestaat helemaal niet, het is verzonnen door de luchtvaartsector om de verkoop van vakanties naar zonnige oorden te stimuleren. Maar de winterdip is wél echt net als – helaas – depressieve klachten bij studenten. Bijna de helft van de studenten heeft daar last van, blijkt uit onderzoek van het Trimbos Instituut. Sonja Aalbers is postdoctoraal onderzoeker aan NHL Stenden en ontwikkelde een muziektherapie voor deze groep om hen te helpen emoties beter te reguleren. De meeste studenten die het programma volgden, hadden achteraf minder depressieve klachten. Alle deelnemers konden beter met hun emoties omgaan en gaven aan zich gehoord te voelen, meer zin in hun studie te hebben en positiever te zijn over de toekomst. Studenten van de opleiding Vaktherapie, verkorte route muziektherapie krijgen les in het programma en leren elementen van het programma toe te passen in hun stagepraktijk.

Muziek als therapie om emoties toe te laten


“Veel jongvolwassenen worstelen met emoties als angst en somberheid en vinden het lastig erover te praten. Ze stoppen de gevoelens liever weg. Ook omdat ze denken dat de problemen van anderen veel erger zijn dan die van hen. Dit zorgt voor een ongezonde manier van emotieregulatie.” Met de muziektherapie van Sonja Aalbers stemt de muziektherapeut met een muziekinstrument het muziekspel af op dat van de deelnemer. Het samen improviseren wordt afgewisseld met praten over ervaringen.

Aandacht voor studentenwelzijn


Het welzijn van de studenten staat voorop. Daarom doet NHL Stenden veel om dat te bevorderen. Studenten kunnen bij het laagdrempelige StudentSuccesCentrum terecht voor alle soorten hulpvragen. Van workshops op het gebied van persoonlijke ontwikkeling tot een studiemaatje en van mentale ondersteuning tot luisterend oor. Sinds 1 december is aanvullend de studiecoachmonitor in gebruik genomen, met o.a. als doel het welzijn van studenten beter te kunnen monitoren.

Andere opties om uit die dip te komen


Iedereen kan muziek gebruiken om zich beter te voelen volgens de onderzoeker: “Als je graag muziek luistert of vroeger bijvoorbeeld speelde, pak dan die gitaar eens uit de hoek en sla wat akkoorden aan of luister je favoriete nummers. En dat hoeft geen vrolijke muziek te zijn hoor. Volg je gevoel en luister of speel muziek die bij je stemming past. Soms helpt het al om stil te staan bij je emoties en die te erkennen. Even naar buiten, een rondje lopen en luisteren naar de vogels of de wind in de bomen helpt ook om even uit het hoofd te zijn. Sommige mensen trekken zich terug als ze zich niet prettig voelen of ze doen juist alsof er niets aan de hand is. Het is dan voor de buitenwereld lastig om te herkennen. Zijn de klachten ernstiger of voel je je al een tijdje niet goed? Blijf er dan niet alleen mee zitten, maar praat er met iemand over”, geeft Sonja Aalbers aan.

Bron: NHL Steden

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen