SPRONG-subsidie voor Programma Gezonde Leefomgevingen:

HAS green academy en Avans Hogeschool zetten met onderzoeksprogramma in op meer en gezondere levensjaren voor inwoners

HAS green academy en Avans Hogeschool realiseren binnen het Programma Gezonde Leefomgevingen met een grote groep consortiumpartners een onderzoeksinfrastructuur om nieuwe kennis, methoden en best practices te ontwikkelen op het gebied van gezonde leefomgevingen. Dit zijn omgevingen die bijdragen aan meer en gezondere levensjaren voor inwoners. De onderwijsinstellingen hebben recent een SPRONG-subsidie toegekend gekregen voor fase 1 van het programma.

Het Programma Gezonde Leefomgevingen richt zich op drie leefomgevingen:

  • de voedselomgeving: de omgeving waarin we wonen, werken, recreëren en waarin voedsel wordt aangeboden
  • de groene leefomgeving die op een positieve manier bijdraagt aan het lichamelijk, geestelijk en sociaal welbevinden van mensen: denk aan (stads)parken, voedseltuinen en natuur of landschap gericht op gezondheidsbevordering
  • de bebouwde omgeving: de inrichting van de binnen- en buitenomgeving en alle daaraan verbonden aspecten zoals klimaatbestendigheid, het verbeteren van de luchtkwaliteit, het verminderen van luchtvervuiling en geluidshinder, het voorkomen van (infectie)ziekten en het vergroten van veiligheid

Living labs

Een belangrijk onderdeel van de onderzoeksinfrastructuur zijn living labs waarin inwoners, onderzoekers, onderwijsinstellingen, gezondheids- en welzijnsinstellingen, groenbedrijven, food(service)bedrijven, stedenbouwkundigen en gemeenten samenwerken aan projecten en concepten die bijdragen aan gezonde leefomgevingen. Hiermee wordt het mogelijk de krachten te bundelen en kennis en expertise samen verder te brengen. De gehele looptijd van het project is 2023-2031.

Onderzoeksprogramma


Maatschappelijke vraagstukken worden groter en complexer en vragen om nieuwe antwoorden en praktische oplossingen. Deze vraagstukken hebben directe invloed op hoe onderwijsinstellingen als HAS green academy en Avans Hogeschool hun onderzoeksprogramma vormgeven. Samenwerken en het aan elkaar verbinden van disciplines staat daarbij centraal. Zowel HAS green academy als Avans Hogeschool heeft de ambitie de komende jaren door te groeien van een onderwijsinstelling naar een kennisinstelling waarbij onderzoek, onderwijs en werkveld samenwerken om maatschappelijke vraagstukken op te lossen.

Brede expertise

HAS green academy brengt binnen het Programma Gezonde Leefomgevingen expertise in op het gebied van agro, food en leefomgeving met een focus op het gezonder maken van onze wereld. Avans Hogeschool heeft expertise op het gebied van gebouwde omgeving, participatief actieonderzoek met bewoners, gedrag en gedragsverandering, positieve gezondheid, leefstijl, gebruik ICT, robotisering en AI bij inrichtingsvraagstukken en Life Sciences op gebied van meten van gezonde omgeving.

Consortiumpartners

Het Programma Gezonde Leefomgevingen heeft de volgende partners: HAS green academy (penvoerder), Avans Hogeschool, Provincie Noord-Brabant, Gemeente ’s-Hertogenbosch, Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ), JOGG, GGD West-Brabant, GGD Hart van Brabant, Koning Willem I College (KW1C), Yuverta, Jheronimus Academy of Data Science (JADS), AAG Organisatie & Vastgoed bv, Ruimtemeesters, Van Helvoirt Groenprojecten, Bamboo Brands, VITAM, Appèl, Coöperatie Creabitat U.A.

Bron: HAS green academy

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een antwoord

Recente artikelen