Universiteit Twente en Vilans intensiveren samenwerking op onderzoek digitale zorg

Decaan Tanya Bondarouk van de Faculteit Behavioural, Management and Social Sciences (BMS) en bestuurders Mirella Minkman en Erwin Bleumink van de kennisorganisatie voor zorg en ondersteuning Vilans tekenden deze week een samenwerkingsovereenkomst over ‘Waardegedreven digitale zorg’. Beide partijen trekken gezamenlijk op in onderzoeksprojecten rondom dit maatschappelijk zeer belangrijke onderwerp om kennis beter te verbinden met de praktijk.

Henk Herman Nap, expert digitale zorg van Vilans: ‘Digitale zorg biedt veel mogelijkheden. Het kan het welzijn en de gezondheid van burgers ondersteunen en de werkdruk van zorgprofessionals verlichten. Maar er zijn ook nog veel vragen en obstakels. Daarom is kennis vergaren en verspreiden over zinvol en verantwoord gebruik van technologie zo belangrijk, zeker als je naar de grote uitdagingen kijkt waarvoor de zorg nu en in de toekomst staat.’

Overeenkomst

Als onderdeel van de overeenkomst gaat Nap als verbindende schakel naast zijn werk bij Vilans ook een deel van de tijd bij de Universiteit Twente werken aan het Thema ‘Waardegedreven Digitale Zorg’. Dit zal leiden tot intensieve samenwerking in verschillende onderzoeksprojecten. Van waardebepaling van digitale zorg in de praktijk, tot onderzoek naar gebruik van kunstmatige intelligentie in de zorg, tot onderzoek naar de ethische aspecten van eHealth en het ontwerp van mensgerichte zorgtechnologie. Tijdens het mini-symposium ter ere van de samenwerking kwam een breed scala aan mogelijkheden voor verder onderzoek en kennisdeling aan bod.

Echte impact

Decaan Bondarouk van de Universiteit Twente: ‘Dit is een belangrijke samenwerking omdat het gezondheidszorgonderzoek verder helpt om echte impact op de praktijk van zorgverlening te maken. Het gaat verder dan alleen het publiceren van researchpapers. Dit landt op zeer vruchtbare grond om onze onderzoekstraditie op het veld van e-Health verder te verstevigen.’

Gerben Westerhof, vakgroepvoorzitter psychologie, gezondheid en technologie van de UT, benoemt verder een belangrijke gedeelde waarde van Vilans en de UT: ‘Beide vinden we dat technologie meer is dan enkel een instrument om in te zetten. Het is belangrijk te realiseren dat de mens altijd vooraan staat wanneer het gaat om ontwikkeling en inzet van technologie. Deze gedeelde waarde tussen Vilans en de UT is van groot belang voor onze samenwerking.”

Vilans-bestuurder Minkman vult aan: ‘Omdat we over langere lijnen gaan samenwerken op het thema van digitale zorg is dit een belangrijke stap. We maken de brug van de academische wereld naar de praktijk en hebben met onze resultaten echt invloed op het leven van mensen die zorg nodig hebben en zorgverleners in de praktijk.’

Bron: Vilans

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen