Valpreventie is er ook voor ouderen met een hoog valrisico

Array

Het Eindhovense Videolab ontwikkelde een slimme vloer die valgevaar voorspelt. De vloer zit vol met kleine passieve antennes die een signaal geven als iemand erop stapt. Een algoritme berekent op basis van al die gegevens hoe groot het gevaar is dat iemand valt.

Het resultaat wordt weergegeven in stoplichtvorm: groen is goed, oranje betekent een gang naar de fysio. En rood? “Dan is het groot alarm. Dan (…) is het inpakken met die handel”, zegt ondernemer Frans Lefeber van Videloab. Dit vinden wij ongenuanceerd. Want valpreventie is er ook voor de meest kwetsbare ouderen.

Bij ouderen met een hoog valrisico moet er altijd een multifactoriële valrisicobeoordeling worden gedaan. Hierbij worden de valrisicofactoren die een rol spelen bij de oudere in kaart gebracht. Vervolgens kunnen er interventies op maat aangeboden worden. Hierbij moet er altijd rekening worden gehouden met de wensen, behoefte en middelen van de oudere. Ook moet er rekening worden gehouden met andere geriatrische aandoeningen, bijvoorbeeld dementie.

Interventies die bij thuiswonende ouderen met een hoog valrisico kunnen worden ingezet zijn bijvoorbeeld medicatiecontrole, het controleren van veiligheid in huis en of de oudere goed en gezond eet en drinkt. Ook valpreventieve beweeginterventies zijn effectief bij kwetsbare ouderen met een hoog valrisico. Wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat valpreventieve beweeginterventies effectief het aantal valongevallen en het valrisico verlagen. Ook dragen beweeginterventies bij aan het voorkomen van vallen omdat ze het bewustzijn van ouderen vergroten over hun eigen vaardigheden. Dit helpt ook bij het oefenen van een adequate reactie op omgevingsfactoren.

Tot slot is het belangrijk om te benoemen dat de wereldrichtlijnen voor valpreventie en -behandeling voor oudere volwassenen (2022) sterk adviseert om geen valrisicoscreening uit te voeren bij bewoners van verpleeghuizen en ziekenhuispatiënten, omdat in deze settingen alle ouderen als risicovol moeten worden beschouwd.

Elvera Overdevest, adviseur valpreventie bij ouderen, VeiligheidNL.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen