Franciscus opent trainingsruimte voor thuishemodialyse patiënten

Woensdag 7 februari opende het Dialysecentrum van Franciscus Gasthuis & Vlietland een nieuwe trainingsruimte voor patiënten die in aanmerking komen voor thuishemodialyse. Nierpatiënten krijgen hierbij dezelfde behandeling als in het ziekenhuis, maar dan in de eigen vertrouwde woonomgeving. Voordat de thuishemodialyse start, volgen patiënten een training om optimaal voorbereid te zijn. De training gebeurt vanaf nu in alle rust in deze speciale trainingsruimte, door een vast team van dialyseverpleegkundigen.

Mensen waarvan de nieren niet goed functioneren kunnen uiteindelijk afhankelijk worden van dialyse. Eén van de vormen van dialyse is hemodialyse. Dit kan thuis plaatsvinden of in het Dialysecentrum. Een dialysebehandeling is 3 keer per week noodzakelijk en duurt gemiddeld 4 uur.

Verhogen kwaliteit van leven


Het doel van thuisdialyse is de kwaliteit van leven van dialysepatiënten te verhogen. Tevens zorgt thuishemodialyse ervoor dat de patiënt meer zelfregie heeft. Zij hoeven minder te reizen van en naar het ziekenhuis en bepalen zelf wanneer ze thuis dialyseren. Dit geeft niet alleen meer vrijheid voor de patiënt, maar vergroot ook de efficiëntie van het zorgproces.

Als grootste Dialysecentrum van Nederland speelt het Dialysecentrum van Franciscus ook een rol in het trainen van patiënten buiten ons ziekenhuis. Hiermee kunnen in de toekomst nog meer patiënten gebruik maken van thuishemodialyse. De zorg wordt door de komst van dergelijke ontwikkelingen volledig afgestemd op de patiënt. Een mooi voorbeeld van het bieden van juiste zorg, op de juiste plek.

Regie terug over eigen leven


Na een training van een aantal maanden dialyseert nierpatiënt Antoine Putter nu zelf thuis. Hij krijgt ermee de regie terug over zijn eigen leven, doordat hij niet altijd meer naar het ziekenhuis hoeft voor de dialyse. ‘Ik kan nu bijvoorbeeld als ik op zaterdag een verjaardagsfeestje heb mijn dialyse ook verschuiven naar de zondag. Voor mij betekent dat heel veel vrijheid’, aldus nierpatient Antoine Putter.

Bron: SFG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen