Overheid moet bij aanpak regeldruk zorg ook welzijn meenemen

Array

Voor de aanpak van lokale regeldruk in de zorg trekt minister Conny Helder (Langdurige Zorg) 1,8 miljoen euro extra uit. Dit bedrag komt bovenop de eerder beschikbaar gestelde 9,5 miljoen euro. De subsidie is bedoeld voor organisaties die zorg aanbieden vanuit de zorgverzekeringswet. Inwoners zijn niet alleen afhankelijk van deze zorg, maar zijn ook afhankelijk van de ondersteuning en begeleiding thuis door sociaal werkers. Die wordt voorafgaand aan de zorg via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) geregeld en voorkomt dat mensen zwaardere vormen van zorg nodig hebben. Als deze beroepsgroep omvalt is het leed voor de mensen thuis en voor werkers in de zorg niet meer te overzien.

Ook in het sociaal werk levert de druk van het grote aantal regels en verplichte administratie tot een enorme werkdruk, blijkt uit een inventarisatie van Movisie. Overheid, dweil niet met de kraan open, maar neem bij de aanpak van de regeldruk in de zorg gelijk die in het welzijn mee. Steeds meer professionals dreigen het sociaal werk te verlaten. De administratie- en regeldruk is daarvoor een belangrijke reden. Zo zijn sociaal werkers gemiddeld 37 procent van hun tijd hieraan kwijt. Hierdoor komen sociaal werkers onvoldoende toe aan de inhoudelijke ondersteuning van inwoners en raken steeds meer gefrustreerd. Ongeveer 30 procent overweegt zelfs hierdoor een andere baan. Dit vraagt om ingrijpen van de overheid.

Mariël van Pelt, Senior Adviseur, Movisie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen