Waarde uitdrukken in geld maakt mantelzorg zichtbaar

Array

Onderzoek: onbetaald werk goed voor 215 miljard euro per jaar | ANP

Uit berekeningen van het Instituut voor Publieke Economie schrijft journalist Lynn Berger in de Correspondent dat de economische omvang van onbetaalde zorgtaken zo’n 215 miljard euro per jaar bevat. Hierbij gaat het om zorg voor huishoudelijke taken, zorg voor kinderen én mantelzorg.

In 2021 berekende MantelzorgNL al dat de maatschappelijke waarde van mantelzorg alleen al op zo’n 22 miljard uitkomt. De berekeningen van het Instituut voor Publieke Economie zetten dit bedrag nu op 30 miljard. Het uitdrukken van onbetaald werk in geld maakt mantelzorg zichtbaar. Het zet in perspectief wat de zorgkosten zouden zijn als mantelzorgers niet zouden zorgen voor hun naaste(n).

In Nederland tellen we zo’n 5 miljoen mantelzorgers. Dit zijn alle mensen die zorgen voor een familielid, grootouder of andere naaste. We weten dat het aantal mantelzorgers zal stijgen in de toekomst, vanwege de vergrijzing van onze samenleving en beleid dat zich richt op langer zelfstandig thuis wonen.

De verwachting is dat we bewegen van een samenleving met ongeveer vijf mantelzorgers per zorgvragers naar drie mantelzorgers per zorgvrager. Er komt dus meer druk op mantelzorgers en meer mensen zullen mantelzorg moeten gaan verlenen. Dat maakt dat we nu al weten dat de financiële waarde van mantelzorg alleen nog maar zullen stijgen.

Bron: Movisie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen