Blijf mobiel met een aangepaste auto

Heb jij te maken met een mobiliteitsbeperking? Dan kun je wellicht niet rijden of meerijden met een auto zoals deze standaard door de garage wordt afgeleverd. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om een auto aan te laten passen zodat je wel zelfstandig met de auto kunt rijden, of mee kunt rijden. Zo blijf je mobiel. En die vrijheid is wel zo prettig. Maar wat zijn nu precies de mogelijkheden?

Kant en klaar of aangepaste auto


Tegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden om een aangepaste auto zelf te besturen of om een auto of bus om te laten bouwen voor rolstoelgebruik. Zo zijn er kant en klare auto’s voor een mobiliteitsbeperking, zoals de Volkswagen rolstoelbus. Hierbij is de bus aangepast om als passagier mee te rijden met onder andere een bodemverlaging en dakverhoging om meer ruimte te creëren. Verder is de bus voorzien van een veilig bevestigingssysteem voor de rolstoel en kan er een inklapklare oprijplaat of plateaulift gemonteerd worden om de rolstoel naar binnen te rijden. Wil je de bus liever zelf besturen? Dan zijn er aanpassingen op maat te maken.

Zelf besturen of meerijden?


Het is, zoals je hierboven kunt lezen, toegestaan om zelf te rijden in een aangepaste auto voor rolstoelgebruikers. Je kunt dan zonder begeleiding van en naar jouw bestemming rijden. Als je je auto of bus laat aanpassen aan je eigen wensen kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het gas- en rempedaal alleen met de hand te bedienen. Let op, soms is een aangepast rijbewijs vereist. Ook is het verplicht om speciale rijlessen te volgen voor het zelf rijden in een aangepaste auto. Wil je liever niet de auto zelf besturen maar ben je op zoek naar een auto waar je in kunt meerijden? Dan is het belangrijk te letten op een auto met een rolstoellift en de mogelijkheid de rolstoel goed vast te zetten. Het is namelijk niet nodig om de klim te maken van de rolstoel naar de autostoel. Je blijft dus zelf in de rolstoel zitten tijdens het rijden. Vaak wordt de auto geleverd met een verlaagde bodem, kofferbaklift of rijplaat, zodat je via de achterdeur de rolstoel naar binnen kunt rijden. De voorzijde van de auto blijft onaangepast, zodat op de voorstoelen twee mensen plaats kunnen nemen. Bijvoorbeeld de overige leden uit je gezin.

Vergoeding aangepaste auto


Via het UWV of je eigen gemeente kun je mogelijk een vergoeding krijgen voor het aanpassen van een auto. Je kunt terecht bij het UWV als je de auto nodig hebt voor je werk of opleiding. Gebruik je de auto privé? Dan kun je de vergoeding aanvragen via het Wmo-loket van je gemeente. Wel wordt er dan eerst gekeken of er een andere vervoersvoorziening mogelijk is. Verder kun je ervoor kiezen om je eigen auto aan te laten passen. Deze dient wel eerst gekeurd te worden door de Rijksdienst Wegverkeer (RDW). Meestal wordt deze keuring geregeld door het bedrijf dat jouw auto aanpast. Je kunt uiteraard ook een (tweedehands) aangepaste auto kopen of huren. In alle gevallen is het belangrijk van te voren te bepalen welke aanpassingen precies nodig zijn. Je kunt hiervoor een rijtest doen bij het CBR en jezelf laten adviseren door een leverancier van auto-aanpassingen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen