Slimme pleister neemt in de toekomst tijdrovend werk van verpleegkundigen over

Het Catharina Ziekenhuis is een onderzoek gestart naar het gebruik van slimme pleisters op de verpleegafdeling. Het ziekenhuis onderzoekt of verpleegkundigen hiermee minder tijd kwijt zijn aan dagelijkse, handmatige metingen. Patiënten die tijdens hun verblijf in het ziekenhuis plotseling verslechteren, zouden door de slimme pleister mogelijk eerder worden opgemerkt.

De komende maanden krijgen alle patiënten die opgenomen worden op de afdeling chirurgische oncologie (kanker) bij binnenkomst een pleister op hun borst geplakt. Die slimme pleister meet elke vijf minuten onder meer de hartslag en de ademhaling. Die data worden automatisch beveiligd naar een datasysteem gestuurd. Een complicatie kan zo mogelijk eerder opgemerkt worden en verpleegkundigen hoeven niet drie keer per dag die metingen zelf te doen bij de patiënt. Dat bespaart tijd, die verpleegkundigen kunnen inzetten voor andere – vaak belangrijkere – zorgtaken.

Einde aan handmatige metingen

De eerste drie maanden worden de data van de pleisters vergeleken met de data die verpleegkundigen driemaal daags handmatig ophalen bij patiënten. Als na drie maanden blijkt dat die data overeenkomen, stoppen verpleegkundigen met de handmatige metingen. Ook wordt tijdens het onderzoek gekeken hoe patiënten de slimme pleister ervaren.

Pleister al ingezet bij maagverkleiningen

De slimme pleister wordt in het Catharina Ziekenhuis – als eerste ziekenhuis in Nederland – al ingezet bij patiënten die een maagverkleining hebben ondergaan. Zij krijgen na de ingreep de pleister opgeplakt waardoor ze niet een nacht in het ziekenhuis hoeven te blijven. De slimme pleister stuurt elke vijf minuten vanuit huis data naar het ziekenhuis. Zo worden patiënten in de thuissituatie continu in de gaten gehouden. Als zich complicaties voordoen, wordt de patiënt gebeld en – indien nodig – alsnog opgenomen in het ziekenhuis.

‘Gouden samenwerking in de Brainport-regio’

Het Catharina Ziekenhuis werkt in dit onderzoek nauw samen met de e/MTIC-partners TU/e en Philips. “Deze samenwerking in de Brainport-regio is goud waard. Alle partijen streven ernaar om deze oplossingen zo snel mogelijk in de dagelijkse praktijk te kunnen toepassen”, zegt hoogleraar en anesthesist Arthur Bouwman van het Catharina Ziekenhuis. “Eerder hebben wij met Philips de slimme pleister al uitgebreid getest en goedgekeurd om in te zetten voor patiënten met een maagverkleining. Dit onderzoek is een logische vervolgstap daarop.”

Naast de slimme pleister onderzoekt het Catharina Ziekenhuis ook of slimme camera’s de gezondheid van patiënten in de gaten kunnen houden.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft een video gemaakt over het onderzoek op de verpleegafdeling.

Bron: Catharina Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen