Lancering van het Sleep Discovery Lab op Wereld Slaap Dag

Nieuw virtueel platform stimuleert onderzoek en innovatie

Op 17 maart, Wereld Slaap Dag, wordt het Sleep Discovery Lab gelanceerd in het WKZ. Het Sleep Discovery Lab is een virtueel platform dat in het teken staat van onderzoek en innovatie op het gebied van slaap. 

Als volwassenen brengen we een derde van ons leven slapend door. Hele jonge kinderen slapen zelfs meer dan dat ze wakker zijn. Toch weten we relatief weinig over slaap. Met de lancering van het Sleep Discovery Lab wil het UMC Utrecht bijdragen aan meer kennis over slaap. 

Het Sleep Discovery Lab is een virtueel platform waar zorgprofessionals, onderzoekers, studenten en patiënten kunnen samenwerken, ideeën kunnen delen en informatie kunnen vinden op het gebied van slaap. De missie van het Sleep Discovery Lab is het stimuleren van innovatief en interdisciplinair onderzoek naar slaap.  

Slaap is onmisbaar 

Jeroen Dudink, kinderarts en slaaponderzoeker, vertelt: “Slaap speelt een belangrijke rol bij gezond en ziek zijn. Gezondheid is namelijk een 24-uurs-fenomeen. Op dit moment krijgt slaap niet de rol die het verdient. Daarom streven we ernaar met het Sleep Discovery Lab slaap een onmisbaar onderdeel te maken van onderzoek, zorg en onderwijs binnen de gezondheidszorg.” En omdat slaap niet alleen in de gezondheidszorg een belangrijk thema is, zoekt het Sleep Discovery Lab ook maatschappelijke partners. “We werken bijvoorbeeld al samen met FC Utrecht, waarmee we onlangs een podcast over het belang van slaap voor topsporters hebben opgenomen.”

Kick-off 

De kick-off van het Sleep Discovery Lab is vandaag in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) van het UMC Utrecht. Het WKZ doet in samenwerking met het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (KCRU) en het Prinses Maxima Centrum al onderzoek naar de rol van slaap in vroege ontwikkeling, tijdens ziek zijn en revalidatie van kinderen. Olaf Verschuren, onderzoeker bij de kinderrevalidatie, vertelt: “Slaap is belangrijk voor jong en oud en hoort een belangrijke rol te spelen in alle ziekenhuizen en revalidatiecentra.” Jeroen Dudink vult aan: “De lancering van het Sleep Discovery Lab is daarom een belangrijke eerste stap op weg naar een slaapvriendelijk ziekenhuis voor patiënt en personeel.”

Bron: Universitair Medisch Centrum

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen