Muurtje metselen in het oor helpt patiënten met een chronisch loopoor

Array

Dertig procent minder terugkomende ziekte, minder herhaaloperaties en weer kunnen zwemmen! Nu is ook wetenschappelijk bewezen dat een ooroperatie met de zogenoemde obliteratietechniek het beste middel is voor patiënten met een chronische middenoorontsteking (met vaak een loopoor). Simon Geerse, KNO-arts bij Treant, promoveerde op 8 maart op dit onderwerp aan de Universiteit van Amsterdam.

Een chronische oorontsteking ontstaat doordat het trommelvlies het oor in trekt. Het medische woord hiervoor is een cholesteatoom. Daarbij hopen oude huidcellen zich op. Die oude huidcellen moeten worden verwijderd. Want anders bestaat het risico dat er schade ontstaat aan bijvoorbeeld het slakkenhuis, evenwichtsorgaan of de aangezichtszenuw.

Muurtje metselen in het oor

Tot ongeveer 15 jaar geleden haalden KNO-artsen via een operatie alleen de huidcellen uit het oor. Vaak moesten deze operaties na een paar jaar opnieuw gebeuren. Soms wel vijf tot zeven keer. Met de obliteratietechniek metselt de arts een soort muurtje van kunstbot in het oor. Het muurtje sluit een deel van het oor af, waardoor de huidcellen daar niet meer naar toe kunnen groeien. In principe blijft het middenoor intact. Tijdens de operatie wordt ook geprobeerd om het gehoor te verbeteren (met bijvoorbeeld een kunstgehoorbeentje).

Het onderzoek van Simon Geerse laat zien dat bij circa 95 procent van de patiënten de klachten niet meer terugkomen na obliteratie. Ook na een langere periode (meer dan tien jaar). Daarnaast is hun kwaliteit van leven verbeterd. Zij hoeven minder vaak naar het ziekenhuis, hebben geen chronisch loopoor meer en kunnen weer zwemmen.

‘Met dit proefschrift bewijs ik dat het antwoord op de vraag (en titel van mijn proefschrift) “To obliterate or not to obliterate, that’s the question” positief is’, aldus de KNO-arts. ‘Maar ik hoop ook dat door dit proefschrift nog meer patiënten op deze manier geholpen kunnen worden.’

De KNO-artsen bij Treant behandelen per jaar ongeveer 50 patiënten op deze manier.

Het hele proefschrift is hier te lezen.

Bron & Foto: Treant / Promotie KNO-arts Simon Geerse

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen