Instrument maakt inclusie binnen ggz concreet

ARQ Centrum ’45 en Parnassia Groep bieden ggz-instellingen een gratis zelfbeoordelinginstrument om de mate van inclusie en diversiteit van de organisatie voor cliënten en collega’s te beoordelen.

Naast dit beoordelingsinstrument zijn er tips om systematisch toe te werken naar meer inclusie binnen een organisatie.

Aansluiting tussen zorgbehoefte en achtergrond

Samrad Ghane houdt zich bezig met culturele psychiatrie binnen Parnassia Groep is co-auteur van de inclusiescan. Ghane: “De ggz is naar mijn idee geenszins een goede afspiegeling van de samenleving in al haar diversiteit. Dit betekent dat we meer moeten toewerken naar een inclusieve ggz. Voor cliënten betekent dit dat ze geen barrières ervaren tot effectieve zorg, dat ze zich welkom en gezien voelen bij hun zorginstelling en dat ze aansluiting ervaren tussen het aanbod en hun zorgbehoefte, beleving en achtergrond. Voor collega’s betekent dit dat ze zich een gewaardeerd onderdeel van de organisatie voelen en het beste uit zichzelf kunnen halen.”

Meten is werk maken van inclusie

Het zelfbeoordelingsinstrument bestaat uit 21 criteria voor een inclusieve organisatie. Per criterium zijn een of twee vragen geformuleerd die helpen bepalen of de organisatie aan het desbetreffende criterium voldoet. De criteria zijn ingedeeld in vijf verschillende domeinen, die met de kwaliteit van zorg en diversiteitsbeleid van de organisatie te maken hebben. Zoals: toegang tot zorg, kwaliteit van zorg, personeel, organisatiecultuur, leiderschap en borging.

Het instrument is geschikt om de mate van inclusiviteit van bijvoorbeeld een team, afdeling of de gehele organisatie in kaart te brengen. De uitkomst nodigt uit tot zelfreflectie en gesprekken met collega’s. En dankzij de concrete tips kan iedereen direct werk maken van meer inclusie.

Download gratis

Het zelfbeoordelingsinstrument om de inclusie van de organisatie te meten is gratis te downloaden.

Bron: Parnassia

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen