Vaccin tegen RS-virus veilig en effectief voor zwangeren en ouderen

De positieve resultaten uit het onderzoek naar een vaccin tegen het RS-virus zijn definitief bevestigd. Het wordt mogelijk om baby’s, zwangere vrouwen en ouderen te vaccineren, om een ernstige infectie met het RS-virus te voorkomen. Het Spaarne Gasthuis leverde een belangrijke bijdrage aan dit onderzoek.

Positieve resultaten uit het onderzoek definitief bevestigd

“Het vaccin heeft met name een positief effect op baby’s gedurende de eerste 3 maanden”, zegt Marlies van Houten, kinderarts en een van de hoofdonderzoekers naar het vaccin in het Spaarne Gasthuis. Door het vaccin worden de antistoffen die de moeder produceert, via de placenta naar de baby overgedragen. Dit betekent dat baby’s in hun meest kwetsbare periode dankzij het vaccin beter beschermd zijn tegen het RS-virus. 

Het onderzoek, onder leiding van prof. dr. Louis Bont, kinderarts-infectioloog in het UMC Utrecht, werd uitgevoerd bij 7.400 moeders en hun pasgeboren kinderen. Onderzoekers van het Spaarne Gasthuis hebben samen met de Jeugdgezondheidszorg Kennemerland en verloskundige praktijken in de regio hierin een grote rol gespeeld. De zwangere vrouwen werden tijdens de 22 weken prik bij de JGZ en op de polikliniek geïnformeerd over dit onderzoek. 

Bij ouderen met een zwakke gezondheid veroorzaakt het virus griepachtige klachten en is het RS-virus een vaak voorkomende oorzaak van luchtweginfecties. Dat is te voorkomen door hen te vaccineren met hetzelfde vaccin. 

Dit vaccin voor zwangere vrouwen en ouderen wordt waarschijnlijk komend jaar geregistreerd door de EU.

RS-virus: de cijfers

Jaarlijks belanden er in Nederland 150 tot 200 baby’s door dit virus op de intensive care. Onder gezonde zuigelingen wordt één op 56 opgenomen in het ziekenhuis. Wereldwijd is het RS-virus de tweede doodsoorzaak bij zuigelingen, na malaria.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen