Radar: Consumenten doen beroep op supermarkten om pesticiden op fruit en rozijnen te verminderen

95% van ruim 27.000 door Radar ondervraagde consumenten maakt zich zorgen om gifresten op fruit en rozijnen. In sommige gevallen zitten resten van wel 15 verschillende pesticiden op een product. Voor minder gif op hun voedsel verlangen consumenten actie, onder andere van supermarkten, zo komt naar voren uit het onderzoek. Uit een rondvraag van Radar blijkt dat enkele supermarkten zelf de gifcocktails op versproducten beperken via hun inkoopbeleid. Supermarktketen ALDI laat bovendien als enige weten per 1 juli 2023 ook gifcocktails op rozijnen en ander gedroogd fruit te beperken. Voedselwaakhond Foodwatch start met de resultaten van dit onderzoek in de hand een nieuwe, internationale campagne voor minder pesticidengebruik.

Uitzonderingen in de wet maken het mogelijk dat op rozijnen soms resten van wel 15 verschillende soorten pesticiden zitten, waarvan sommige verboden in de EU. Een meerderheid (61%) van de door Radar ondervraagde respondenten geeft aan dat deze informatie ze niet verbaast: het is dan ook al eerder in het nieuws geweest. Maar dit betekent niet dat ze zich geen zorgen maken: dat doet 95% wél, waarvan een meerderheid zelfs veel zorgen. De informatie beïnvloedt hun koopgedrag, laat 80 procent weten. Zo kiest een kwart vaker voor biologisch en 1 op de 7 alleen nog voor biologisch. Maar biologisch is niet voor iedereen weggelegd: 16 procent geeft aan dat ze dit niet kunnen betalen, een derde (34%) alleen als ze er minder van kopen.Consument wil informatie én actie van supermarkten


89% vindt niet dat zij als consument zelf verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor het uitzoeken of er gifstoffen op voedingsmiddelen zitten. Zij vinden dat een supermarkt informatieplicht heeft. Om pesticidenresten te verminderen wijzen velen naar de politiek. Maar ook voor supermarkten zien consumenten een rol weggelegd, zij hebben immers inkoopmacht.

ALDI beperkt gifcocktails op rozijnen


Radar vroeg enkele grote supermarkten naar hun inspanningen om pesticidenresten te verminderen. Albert Heijn, ALDI, Dirk, Jumbo, Lidl en PLUS staan minder pesticidenresten toe op hun aardappels, groenten en fruit dan het wettelijke maximum. Ook voeren zij hierop tests uit. Alleen ALDI en Lidl hanteren daarnaast een maximum aantal verschillende pesticidenresten op hun versproducten: niet meer dan 5. Ook hier vindt een overtuigende meerderheid van 95% dat dit standaard zou moeten gebeuren. Daarnaast deelde ALDI nieuws met Radar: vanaf 1 juli 2023 gelden deze bovenwettelijke eisen ook voor rozijnen en ander gedroogd fruit, bij ingang van nieuwe inkoopcontracten.

Meer informatie over het onderzoek staat op radar.avrotros.nl

Bron: Radar – AVROTROS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen