Meer loon voor medewerkers ggz dankzij aanvullende afspraken

Vakbond FNV heeft belangrijke aanvullende afspraken gemaakt met branchevereniging ‘de Nederlandse ggz’ over een extra loonsverhoging voor medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Er komt 10% extra loon bovenop de loonsverhogingen die al in de lopende cao zijn afgesproken. Dit is nodig vanwege de sterk gestegen inflatie.

Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: ‘De torenhoge inflatie en de zwaarwegende omstandigheden waarmee de ruim 100.000 ggz-medewerkers te maken hebben, maken een aanzienlijke loonsverhoging noodzakelijk. Dat medewerkers tijdens de onderhandelingen zelf een petitie waren gestart die in korte tijd meer dan tienduizend handtekeningen opleverde, tekent de noodzaak. We zijn blij dat we er ondanks moeizaam overleg met de werkgevers zijn uitgekomen.’

Salarisverhoging


In 2023 zal er een extra salarisverhoging van 5% worden doorgevoerd, met een minimum van 150 euro, boven op de eerder overeengekomen salarisverbetering van 2% met een minimum van 60 euro.  Voor 2024 staat er een loonsverhoging van 2% met een minimum van 60 euro op de planning, gevolgd door een extra verhoging van 5%, waarvan 1% eenmalig is en op basis van het aantal gewerkte uren in de maand van uitbetaling. De structurele salarisverhoging van 4% heeft ook een minimum, namelijk van 120 euro. De extra salarisverhoging zal ook worden doorberekend op toeslagen, zoals vakantie- en eindejaarstoeslagen.

Overzicht


Bij elke salarisverhoging is een minimale verhoging afgesproken, waardoor werknemers met een voltijds dienstverband er minimaal € 450 op vooruit zullen gaan. Alle afspraken leiden globaal tot de volgende loonsverhogingen in procenten:

  • Voor bruto salarissen tot € 2.000 per maand zal er tot en met 31 december 2024 een salarisverhoging van 22,5% zijn.
  • Voor bruto salarissen tot € 4.000 per maand is er een salarisverhoging van 15,88%.
  • Voor bruto salarissen tot € 6.000 per maand is de salarisverhoging van 15,22%.
  • Voor bruto salarissen tot € 8.000 per maand is er een salarisverhoging van 12,95%.

Bovenop bestaande cao-afspraken


Deze afspraak vormt een aanvulling op de al bestaande cao-afspraken, zoals het schrappen van treden in een aantal salarisschalen en het toevoegen van extra treden aan het begin en einde ervan, de verhoging van de onregelmatigheidstoelage, de mogelijkheid om gebruik te maken van de generatieregeling en de regeling voor het balansbudget. Dat is een budget van 500 euro dat naar eigen inzicht kan worden besteed. Daarnaast is er overeengekomen om de eigen bijdrage voor reiskosten te halveren, wat resulteert in een netto verhoging van 14 euro per maand sinds 1 januari 2023.

100.000 medewerkers


Met deze aanvullende afspraken in de cao GGZ zorgt de FNV ervoor dat de ruim 100.000 medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg een eerlijke en rechtvaardige beloning ontvangen. De vakbond zal zich blijven inzetten voor de belangen van werknemers in de ggz en streeft naar verbetering van de arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden in de sector.

Bron: FNV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen