Peiling: 80% van de zorgverleners houdt huidige werk niet vol

Onderzoek door De Zorg Community laat zien dat 80% van de zorgmedewerkers het werk op deze manier niet volhoudt. De zorgzwaarte is te hoog en de bezetting te laag. Volgens Tommie Niessen is dit een zoveelste signaal dat het niet goed gaat met de zorg in Nederland.

“In onze poll waarin ruim 5500 zorgmedewerkers hebben gereageerd, blijkt dat 80% het werk op deze manier niet meer volhoudt” , aldus Tommie Niessen van De Zorg Community. “Deze signalen liegen er niet om. Het valt op dat veel zorgmedewerkers aangeven op zoek te gaan naar een baan buiten de zorg als er geen verandering komt in de toekomst. Dit komt dan nog boven op de bestaande tekorten” , aldus een bezorgde Niessen.

De Zorg Community is op 12 mei gelanceerd om zorgmedewerkers middels de Tommie app (de social media app voor de Zorg) met elkaar te verbinden. In de eerste weken zijn er al duizenden zorgmedewerkers lid geworden van De Zorg Community. “We zijn dit gestart omdat we de mening van zorgmedewerkers een plek willen geven in het publieke debat, waardoor hun stem gehoord wordt. Al jaren wordt er gesproken over het belang van behoud van zorgmedewerkers, maar anno 2023 is nog steeds heel zichtbaar dat de werkdruk te hoog is.” , aldus Niessen. “Ook binnen onze community komt dit voortdurend als grootste zorg naar boven.”

Onlangs werd bekend dat er 63.200 openstaande vacatures zijn in de Zorg. In het Integraal Zorgakkoord (IZA) wordt de oplossing vooral gezocht in meer opleiden, minder administratie, digitalisering en het verbeteren van (regionale) samenwerking. Volgens Niessen blijken deze plannen niet van het papier af te komen. “Het is al jaren zichtbaar dat met de huidige bezetting de zorgvraag van de mensen die zorg nodig hebben, niet meer gegarandeerd is. Wanneer slaan vakbonden, brancheverenigingen en zorgorganisaties de handen écht ineen om zorgmedewerkers een gezonde werkplek te bieden? We staan op het punt om nog meer mensen te verliezen, in plaats van te winnen.” , aldus Niessen. ¹ CBS – AZW Statline (https://dashboards.cbs.nl/v4/AZWDashboard/)
 
De Zorg Community is een initiatief van Tommie Niessen die met de Tommie app (dé social media app voor de Zorg) middels opiniepeilingen de mening van zorgmedewerkers peilt en landelijk publiceert en daarmee laten zorgmedewerkers hun stem horen. Daarnaast is de Tommie app de plek waar zorgmedewerkers en mensen die in de Zorg willen werken (of hebben gewerkt) elkaar kunnen ontmoeten, inspireren, informeren en ondersteunen. Zij kunnen hun verhalen, vragen, tips, ideeën, uitdagingen en mening delen met collega’s en organisaties uit verschillende zorgsectoren.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen