Efficiëntere oplossingen ontwikkelen voor de reiniging en desinfectie van instrumenten

Array

Terwijl Getinge terugblikt op 80 jaar ervaring in het ontwikkelen van medtech-oplossingen in Växjö, Zweden, richt het R&D-team voor reinigings- en desinfectiemachines zich op nieuwe EcoDesign-functies en de groeiende vraag naar een efficiënte reiniging en desinfectie van endoscopen.

“We boeken voortdurend vooruitgang in het verminderen van ons verbruik van energie, water en detergentia. Onze Aquadis 56 reinigings- en desinfectiemachine past de hoeveelheid water en reinigingsmiddel dynamisch aan voor elke ladingconfiguratie en we zullen onze nieuwe machine nog efficiënter maken”, aldus Jonas Johansson, die de R&D-afdeling in Växjö leidt.

Aangezien ziekenhuizen steeds minder open ingrepen uitvoeren, is de reiniging en desinfectie van complexe en warmtegevoelige chirurgische instrumenten een ander belangrijk werkdomein van het R&D-team in Växjö. Het productaanbod van Getinge voor de reiniging en desinfectie van endoscopen behoort tot het portfolio van de faciliteit. Vanuit een duurzaamheidsoogpunt is reiniging en desinfectie zonder het verwarmen van water tot +90 °C ook een ‘lean’ oplossing om op energie en andere hulpbronnen te besparen.

“Wij werken samen met de meeste grote fabrikanten van endoscopen om ervoor te zorgen dat onze apparatuur en reinigings- en desinfectieprocessen compatibel zijn met hun producten”, zegt Jonas.

Het kwaliteitssysteem van Växjö voldoet aan de Medical Device Regulation (MDR), de verordening betreffende medische hulpmiddelen, en de meeste producten zijn overgegaan van de Medical Device Directive (MDD) naar de MDR.

De faciliteit, die haar activiteiten in 1943 begon, profiteert van een breed scala aan functies, van productontwikkeling, verkoop, inkoop, kwaliteitsborging en naleving van de regelgeving tot productie en aftermarket. Allemaal onder hetzelfde dak. Het R&D-team verricht zijn werkzaamheden in een gloednieuw testlaboratorium.

“De concentratie van hulpbronnen is een voordeel. Functieoverschrijdende samenwerking verloopt snel en dit zorgt ervoor dat we bij elke stap flexibel kunnen zijn. Dit proces begint en eindigt trouwens steeds daar waar het werkelijk telt, namelijk op de centrale sterilisatieafdelingen (CSA’s) van onze klanten. Communiceren met eindgebruikers voordat de ontwikkeling begint, is de sleutel tot het identificeren van hun behoeften en mogelijke verbeteringen”, legt Jonas Johansson uit.

Het R&D-team onderhoudt ook nauwe banden met andere afdelingen die binnen de wereldwijde structuur van het bedrijf met reinigings- en desinfectiemachines te maken hebben, waaronder de experts op het gebied van reinigingschemicaliën in Derby in het Verenigd Koninkrijk.

“Door nauw samen te werken met andere faciliteiten van Getinge kunnen we bij de ontwikkeling met alle belangrijke aspecten rekening houden. We werken daarnaast ook met universiteiten en academische ziekenhuizen samen in enkele opwindende onderzoeksprojecten”, besluit Jonas.

Bron: Getinge

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen