Reuscelarteriitis zorg ZGT haalt topklinische status

Snelle en pijnloze diagnostiek levert veel voordelen op voor patiënt


Al jaren wordt er vanuit ZGT topklinisch onderzoek gedaan op het gebied van reuscelarteriitis (RCA). Deze zorg, in het ARTeriitis EXpertisecentre Twente (ARTEXT), is sinds 23 juni 2023 officieel beloond met de STZ topklinische status.

Snelle en pijnloze diagnostiek RCA

Reuscelarteriitis (RCA) is een zeldzame reumatische aandoening waarbij de grote en middelgrote bloedvaten ontstoken raken. Het is belangrijk om de ziekte snel op te sporen en adequate behandeling te geven. “Als je mensen niet op tijd behandelt, dan lopen ze het risico op vervelende complicaties, zoals blindheid. Maar je wilt ook geen mensen onterecht met een hele hoge dosis prednison behandelen terwijl ze geen RCA blijken te hebben” vertelt Celina Alves, reumatoloog in ZGT. Patiënten die met dit ingrijpende ziektebeeld te maken krijgen, kunnen bij ZGT rekenen op snelle en pijnloze diagnostiek in de fasttrack-polikliniek. Alves: “De meeste patiënten kunnen binnen 24 uur na verwijzing al door ons gezien worden.”

Echografie

“De diagnose kan vaak gesteld worden middels echografie van de vaten. Dat is pijnloos en snel.” Voorheen moest er vaak een biopt van de slagader bij de slaap via de chirurg aangevraagd worden. De uitslag daarvan liet op zich wachten, waardoor de patiënt zo één à twee weken verder was voordat er een definitieve diagnose gesteld kon worden. Collega reumatoloog Lenny Geurts – van Bon vult aan: “Het stellen van de diagnose middels echografie levert naast tijdwinst ook andere voordelen op. Zo komt er geen straling aan te pas en zijn de kwaliteit en resolutie hoog.”

Samenwerking voor optimaal resultaat

In de afgelopen jaren zijn er verschillende studies geweest in ZGT met nieuwe medicijnen voor de behandeling van RCA. Hierdoor kunnen patiënten in ZGT rekenen op snelle diagnostiek en hoogwaardige patiëntenzorg. “Als topklinisch expertisecentrum spelen we samen met het UMCG en de UT een leidende rol bij het ontwikkelen van richtlijnen voor de diagnostiek en behandeling van RCA”, vertelt Geurts – van Bon. “Ook is er een nauwe samenwerking met de afdeling radiologie/nucleaire geneeskunde waar specifieke MRI en PET-CT’s verricht kunnen worden voor het stellen van de diagnose RCA. Tenslotte wordt in samenwerking met Medlon (Unilabs) en het UMCG onderzoek gedaan naar het ontstaan van reuscelarteriitis.”

Al deze inspanningen hebben inmiddels geleid tot diverse publicaties, ontwikkeling van nationale richtlijnen en nascholingen en internationale samenwerkingsverbanden.

Bron: ZGT & Foto: Martin Hogeboom

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen