Niet gecategoriseerd

Gespecialiseerde cliëntondersteuning: Wat belanghebbenden belangrijk vinden bij het vormgeven van een landelijke regeling

Array

In de zoektocht naar het vormgeven van een landelijke regeling voor gespecialiseerde cliëntondersteuning (GCO), heeft het Ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de wensen van belanghebbenden in kaart gebracht. Deze wensen dienen als uitgangspunten voor de regeling, waarbij ook rekening wordt gehouden met de haalbaarheid en uitvoerbaarheid, inclusief de financiële aspecten.

Deze informatiekaart is ontwikkeld na een grondige analyse van vijf pilots voor GCO, waarin de belangrijkste kenmerken en uitkomsten werden geëvalueerd. Het doel van de regeling is het bieden van gespecialiseerde cliëntondersteuning aan mensen die hier behoefte aan hebben. Het ministerie heeft daarom de input van verschillende belanghebbenden verzameld om een breed perspectief te krijgen op de gewenste werkwijze en samenwerking.

Belangrijk is dat de term “de organisatie” in deze kaart verwijst naar de organisatie die verantwoordelijk zal zijn voor de uitvoering van GCO. De samenwerkingspartners van deze organisatie omvatten onder andere bestaande onafhankelijke cliëntondersteuningsorganisaties (OCO’s), zorginkopers en -aanbieders. Deze samenwerkingspartners spelen een essentiële rol bij het waarborgen van een goede uitvoering van gespecialiseerde cliëntondersteuning.

Om de wensen van belanghebbenden in kaart te brengen, heeft De Argumentenfabriek drie denksessies georganiseerd met een diverse groep belanghebbenden. Hun input en denkwerk zijn van onschatbare waarde geweest bij het definiëren van de gewenste werkwijze en samenwerking binnen de regeling.

Bij het vormgeven van de landelijke regeling is het van belang om te luisteren naar de behoeften en wensen van cliënten. Gespecialiseerde cliëntondersteuning (GCO) is gericht op het bieden van ondersteuning aan mensen met complexe zorgvragen, waarbij de nadruk ligt op maatwerk en persoonsgerichte zorg. Het is cruciaal dat de regeling aansluit bij de individuele behoeften van de cliënten en hen in staat stelt om de regie over hun eigen zorgproces te behouden.

Tevens is een goede samenwerking tussen de verschillende betrokken partijen van essentieel belang. Door nauwe samenwerking tussen GCO’s, OCO’s, zorginkopers en -aanbieders kan er een integrale aanpak worden gerealiseerd. Dit bevordert de continuïteit van zorg en zorgt ervoor dat cliënten de juiste ondersteuning ontvangen op het juiste moment.

Belanghebbenden benadrukken ook het belang van een financieel haalbare en uitvoerbare regeling. Het ministerie zal hier rekening mee houden bij het verder uitwerken van de regeling. Het is van belang dat de gespecialiseerde cliëntondersteuning toegankelijk en betaalbaar is voor iedereen die er behoefte aan heeft.

De ontwikkeling van de landelijke regeling voor gespecialiseerde cliëntondersteuning is een complex proces dat vraagt om een zorgvuldige afstemming tussen alle betrokken partijen. Door de input van belanghebbenden mee te nemen, kan de regeling worden vormgegeven op een manier die aansluit bij de behoeften van cliënten en zorgt voor een optimale ondersteuning.

De komende tijd zal het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zich inzetten om de regeling verder uit te werken, waarbij de wensen van belanghebbenden als leidraad zullen dienen. De landelijke regeling voor gespecialiseerde cliëntondersteuning is een belangrijke stap naar het bieden van hoogwaardige zorg en ondersteuning aan mensen met complexe zorgvragen.

Bron: De ArgumentenFabriek – Informatiekaart 2022: Gespecialiseerde cliëntondersteuning

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.