Array

Gespecialiseerde cliëntondersteuning blijft structureel beschikbaar in heel Nederland tot minstens 2028. De Alliantie Gespecialiseerde Clientondersteuning zal verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van deze dienst. Dit betekent dat ongeveer 3.000 gezinnen met complexe zorgbehoeften, zoals een combinatie van een beperking en gedragsproblematiek, toegang zullen hebben tot hulp.

In de afgelopen vijf jaar zijn er vijf pilots uitgevoerd om gespecialiseerde cliëntondersteuning (GCO) te ontwikkelen. Bij GCO werkt de cliëntondersteuner op een domein-, regio- en wetoverschrijdende manier om passende zorg te vinden voor zowel cliënten als hun naasten. Gewone cliëntondersteuners kunnen minder intensieve en langdurige ondersteuning bieden in vergelijking met hun gespecialiseerde collega’s.

De Alliantie Gespecialiseerde Clientondersteuning zal een belangrijke rol spelen bij het waarborgen van gespecialiseerde cliëntondersteuning in heel Nederland. Deze organisatie zal ervoor zorgen dat gezinnen met complexe zorgbehoeften toegang krijgen tot de juiste ondersteuning die ze nodig hebben.

GCO richt zich op gezinnen die te maken hebben met complexe zorgvragen, zoals ouders met een beperking en gedragsproblemen bij hun kinderen. Deze gezinnen hebben vaak te maken met verschillende instanties en zorgaanbieders, en het kan moeilijk zijn om de weg te vinden in het complexe zorglandschap. Gespecialiseerde cliëntondersteuners zullen hen helpen om de juiste zorg en ondersteuning te vinden die aansluit bij hun specifieke behoeften.

Het verschil tussen gewone cliëntondersteuners en gespecialiseerde cliëntondersteuners is dat de laatstgenoemden meer intensieve en langdurige ondersteuning kunnen bieden. Ze hebben expertise opgebouwd in het omgaan met complexe zorgvragen en zijn bekend met de verschillende regelgeving en voorzieningen op het gebied van zorg en ondersteuning. Hierdoor zijn ze in staat om gezinnen te begeleiden bij het verkrijgen van de juiste zorg en het benutten van alle beschikbare mogelijkheden.

Het succes van de pilots heeft aangetoond dat gespecialiseerde cliëntondersteuning een waardevolle toevoeging is aan het zorg- en ondersteuningssysteem in Nederland. Het stelt gezinnen met complexe zorgbehoeften in staat om de juiste zorg te ontvangen en beter hun weg te vinden in het zorglandschap. Door gespecialiseerde cliëntondersteuning structureel beschikbaar te maken tot ten minste 2028, wordt ervoor gezorgd dat deze waardevolle ondersteuning toegankelijk blijft voor degenen die het het meest nodig hebben.

De Alliantie Gespecialiseerde Clientondersteuning zal samenwerken met lokale instanties en zorgaanbieders om de dienstverlening op maat te kunnen leveren. Ze zullen de behoeften van gezinnen in kaart brengen, ondersteuning op maat bieden en helpen bij het navigeren door het complexe zorgsysteem. Door nauw samen te werken met andere betrokken partijen, kunnen ze een geïntegreerde aanpak garanderen en ervoor zorgen dat gezinnen de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.

Het is een grote stap vooruit dat gespecialiseerde cliëntondersteuning nu structureel beschikbaar is tot ten minste 2028. Dit zal het leven van duizenden gezinnen met complexe zorgbehoeften aanzienlijk verbeteren en hen helpen om de zorg en ondersteuning te krijgen die ze nodig hebben. De Alliantie Gespecialiseerde Clientondersteuning zal een cruciale rol spelen bij het waarborgen van deze waardevolle dienst en het bieden van de nodige begeleiding aan gezinnen in heel Nederland.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen