Oproep MIND aan politieke partijen: Neem mensen als uitgangspunt in een nieuw zorgstelsel

Jaarlijks hebben 2 miljoen mensen in Nederland psychische zorg nodig. Terwijl de vraag naar deze zorg toeneemt, krijgen mensen steeds moeilijker toegang tot de ggz. Het komende kabinet kan hierin het verschil maken door een zorgstelsel te realiseren dat in dienst staat van de mensen waar het om draait. Wij vragen aan alle politieke partijen om in hun verkiezingsprogramma’s oplossingen voor het zorgstelsel op te nemen en specifiek voor de problemen in de geestelijke gezondheidszorg. Zo krijgen mensen de zorg die ze nodig hebben en bouwen we samen aan een mentaal gezond(er) Nederland.

Wijziging zorgstelsel nodig om ggz toegankelijk te maken

Onze voornaamste oplossingen richten zich op het toegankelijker maken van de ggz. Al jaren wachten gemiddeld 80.000 mensen op zorg waarvan het grootste onacceptabel lang. MIND pleit voor een wijziging van het zorgstelsel met solidariteit en collectieve verantwoordelijkheid als fundament. Zodat iedereen in de samenleving toegang heeft tot psychische zorg. Een stelsel waarin afspraken worden nagekomen en zorg en ondersteuning voor iedereen betaalbaar blijft. Daarnaast is een landelijk dekkend netwerk van laagdrempelige offline en online voorzieningen onmisbaar om mensen continue de nodige steun te bieden.

Behoud de vrije artsenkeuze

Vertrouwen in de behandelaar is essentieel voor een succesvolle behandeling in de ggz. MIND pleit daarom met klem om de vrije artsenkeuze voor mensen te behouden. Dit is geen luxe maar een voorwaarde om passende zorg of überhaupt zorg te vinden. Daarnaast vragen we om meer duidelijkheid te bieden over gecontracteerde zorg. Bevorder de kwaliteit en tijdigheid van het contracteerproces tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars. En verbeter de transparantie over de kwaliteit van zorg; dit helpt mensen om de juiste keuze te kunnen maken voor een behandeling en zorgverlener.

Bron: MIND

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen