Aangepaste Tarieven PGB-WLZ 2024: Bereid Je Voor op de Nieuwe Wijzigingen

Array

Als onafhankelijk cliëntondersteuner en iemand die zich nauw betrokken is bij de zorg- en het sociaal domein, wil ik jullie graag op de hoogte brengen van de recente aankondigingen van het kabinet met betrekking tot de aangepaste tarieven voor het Persoonsgebonden Budget (PGB) in het kader van de Wet langdurige zorg (WLZ) voor het jaar 2024. Deze wijzigingen zijn het gevolg van stijgende inflatie en de daaropvolgende maatregelen die zijn genomen om de financiële belangen van zorgbehoevenden te beschermen.

Wat houden de aangepaste tarieven in?

In 2023 heeft het kabinet besloten tot een extra indexatie van het PGB (WLZ) van maar liefst 6,37%. Deze indexatie is bedoeld om de toenemende inflatie en de daarmee gepaard gaande kostenstijgingen binnen de zorgsector op te vangen. Dit is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat de financiële ondersteuning die zorgbehoevenden ontvangen, in lijn blijft met de werkelijke kosten van zorgverlening.

De volgende toeslagen binnen het PGB-WLZ worden aangepast:

Wooninitiatieventoeslag: Dit bedrag wordt verhoogd van € 5.007,- naar € 5.326,- in 2024. Deze toeslag is bedoeld als aanvulling op het PGB van personen met een Wlz-indicatie die in een wooninitiatief wonen.

Toeslag Kwaliteit Verpleging en Verzorging in wooninitiatieven: Deze toeslag wordt verhoogd van € 4.552,- naar € 4.842,- in 2023. Dit bedrag is een aanvulling op het PGB van personen met een Wlz-indicatie voor verzorging en verpleging (VV4 tot en met VV10). Het kan gebruikt worden wanneer het budget niet toereikend is om de kwaliteit van zorg te handhaven of te verbeteren.

Budgetgarantie: Voor degenen met Wlz-budgetgarantie wordt het percentage verhoogd van 105,99% (2022) naar 106,37% (2023) van het PGB.

Persoonlijk Assistentie Budget (PAB): Dit budget wordt verhoogd van € 343.485,- naar € 365.365,- in 2023.

Hoe voer je deze tariefswijzigingen door?

Voor degenen die nog gebruik maken van de portal van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), is het mogelijk om een wijzigingsovereenkomst te downloaden van de SVB-website. Voor ZZP’ers, informele zorgverleners en familieleden in de 1e en 2e lijn, is er een aparte wijzigingsovereenkomst voor zorgverleners beschikbaar. Als je zorg ontvangt van een zorginstelling, maak dan gebruik van de wijzigingsovereenkomst voor zorginstellingen.

Belangrijk hierbij is dat je in de overeenkomst aangeeft dat de wijziging ingaat per 1 januari 2024 en dat je het tarief wilt aanpassen. Zorg ervoor dat je de tarieven aanpast voor de zorgfuncties die je met je zorgverlener hebt afgesproken. Als de zorgverlener andere zorg levert dan in het basiscontract is overeengekomen, moet er een nieuwe overeenkomst worden afgesloten, aangezien dit niet kan worden gewijzigd met een wijzigingsovereenkomst.

Voor gebruikers val zijn aangesloten op mijnPGB.nl is er een eenvoudige stappenprocedure beschikbaar om tariefswijzigingen door te voeren.

Vind cliëntondersteuning indien nodig

Het kan zijn dat je vragen hebt of assistentie nodig hebt bij het doorvoeren van deze tariefswijzigingen. Aarzel niet om contact op te nemen met een cliëntondersteuner of rechtstreeks met mij via het nummer 085 – 2006447. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de tariefswijzigingen voor 2024 soepel en correct worden doorgevoerd, zodat jij of je dierbare de zorg blijft ontvangen die nodig is.

Laten we blijven streven naar een transparant, eerlijk en effectief zorgsysteem dat inspeelt op de behoeften van zorgbehoevenden en zorgverleners.

Janine Budding, Geregistreerd als Senior onafhankelijke cliëntondersteuner, mantelzorgmakelaar en sociaal juridisch dienstverlener.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen