Ons voedselaanbod is ‘wolf in schaapskleren’

In landelijke media als NRC en EenVandaag bindt hoogleraar Gezondheidsrecht Anniek de Ruijter de kat de bel aan. Met citaten als “Je mag ongezond leven, maar het moet je niet worden opgedrongen” verwoordt zij, en zij niet als enige, dat ons voedingsaanbod een vrije keuze in de weg staat. Dat onze voedselkeuze – en daarmee negatieve effecten als chronische ziekten en overgewicht – sterk wordt bepaald door het voedselaanbod, is inmiddels wetenschappelijk onbetwist.

Gemeenten klagen dat ze onvoldoende instrumenten hebben om bijvoorbeeld fastfoodketens te weren. Maar op basis van welke objectieve criteria? Vast niet omdat ze snel bedienen (fastfood). Misschien lukt het met deze logische redenatie: het is geen voedsel. Net zoals dat geldt voor het overwegend ultrabewerkte aanbod in de supermarkt. Meer dan de helft van wat we eten is gebaseerd op (ultra-) bewerkte grondstoffen. De calorieconcentratie maakt ons dik en ziek. Het op grote schaal wegspoelen van nuttige voedingstoffen bij het produceren van ingrediënten, maakt dat het woord ‘voeding’ misplaatst is. Het is een eetbaar product, uit een fabriek. Met voeden van het lichaam dat ook overmorgen nog goed moet functioneren, heeft het niets te maken.

De overheid zou vanaf vandaag aanbod van voeding moeten stimuleren, en zo snel mogelijk het aandeel (ultra-) bewerkte ingrediënten uit de fabriek moeten beperken.

Jan Buining, eigenaar, TastyBasics. Initiatiefnemer, de Leefstijlstraat.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen