Karolinska Universiteit Ziekenhuis test als eerste medicijn getest tegen nierkanker dat is geëxtraheerd uit giftige paddenstoelen

In een nieuwe klinische studie aan het Karolinska Universiteit Ziekenhuis is de eerste patiënt behandeld met een medicijn waarvan de werkzame stof afkomstig is van een van de giftigste paddenstoelen van Zweden. Het doel van de klinische fase I/II-studie is om te onderzoeken of dit een behandeling kan worden voor patiënten met uitgezaaide nierkanker.

Verschillende soorten schimmels in het geslacht Cortinarius, zoals de dodelijke webcap die voorkomt in Scandinavië, zijn zeer giftig. Het gif in de paddenstoel wordt orellanine genoemd en het is een nefrotoxine die ernstige schade aan de nieren veroorzaakt en in grotere doses de nieren vernietigt.

  • Op dezelfde manier waarop orellanine actief wordt getransporteerd in gezonde niercellen, lijkt het ook actief te worden getransporteerd in nierkankercellen, zowel binnen de nier als binnen uitzaaiingen, zegt Jeffrey Yachnin, senior consultant bij het Centrum voor Klinische Kankerstudies aan het Karolinska Universiteit Ziekenhuis.
  • Wat fascinerend is, is dat orellanine misschien volledig onschadelijk is voor de andere organen en weefsels van het lichaam en geen bijwerkingen veroorzaakt. Dit opent de mogelijkheid om het te gebruiken om nierkankerpatiënten te behandelen, die al afhankelijk zijn van dialyse vanwege gebrek aan hun eigen nierfunctie, zegt Jeffrey Yachnin.

Nierkanker wordt vaak laat ontdekt en soms bij toeval, wanneer de kanker al is gevorderd. Een nierkanker die uitgezaaid is, kan zelden worden genezen door een operatie.

Het medicijn is ontwikkeld in Zweden en wordt nu voor het eerst getest op patiënten in een klinische studie aan het Karolinska Universiteit Ziekenhuis. De studie zal ongeveer 40 patiënten omvatten die zowel uit Zweden als andere landen door Karolinska zullen worden geworven.

Bron: Karolinska Universiteit

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een reactie

Recente artikelen