Problemen door vergrijzing kan zorgsector niet oplossen zonder hulp uit de samenleving

Array

Honderden zorgmedewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers verzamelden zich op dinsdag 5 september in Den Haag om te protesteren tegen kortingen op de ouderenzorg. Door de toenemende vergrijzing voorzien ze grote problemen. Deze zorgen zijn terecht.

De ouderenzorg staat voor een complexe uitdaging, waarbij de druk om de zorg anders te organiseren botst met de tijd die er nodig is voor deze transformatie. Bestuurders zien deze urgentie en willen dit ook oplossen. Maar de hele samenleving moet hierbij betrokken worden: alle generaties.

Want de gevolgen van het niet aanpakken van de huidige problemen kunnen ernstig zijn, zowel voor ouderen als voor de maatschappij als geheel. Omdat de ouderenzorg niet door kan op de oude voet, moet de rest van de samenleving zich beter voorbereiden op de vergrijzing. Mensen moeten op tijd maatregelen nemen voor hun oude dag of die van hun ouders. Bijvoorbeeld door woningen op tijd aan te passen en afspraken te maken met familie en omgeving.

Ook als kennisorganisatie kunnen we hierbij ons steentje bijdragen. Als we zien dat een bepaalde aanpak in de regio aanslaat, dan kunnen we deze kennis delen. Hiermee hoeven verschillende zorginstanties niet het wiel opnieuw uit te vinden. Er is spanning tussen de benodigde snelheid en de tijd die het kost om het anders te gaan doen. Het delen van ervaringen kan tijd en geld besparen.

Om ouderen in Nederland straks nog een waardige oude dag te geven, is een gebalanceerde aanpak nodig. Hierbij moeten snelheid en zorgvuldigheid hand in hand gaan. De basis is goed in Nederland. We moeten ervoor zorgen dat mensen de zorg krijgen die ze verdienen.

Mirella Minkman, bestuursvoorzitter, Vilans

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen