Het ZEVMB-paspoort vereenvoudigt de organisatie van zorg voor ouders

Array

Een belangrijke ontwikkeling voor ouders en vertegenwoordigers van mensen met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen (ZEVMB) is het ZEVMB-paspoort, geïntroduceerd als een waardevol instrument om zorg en ondersteuning te stroomlijnen. Dit paspoort, uitgegeven door onafhankelijke experts, biedt essentiële informatie en speciale regelingen om ouders en vertegenwoordigers te helpen bij de coördinatie van de zorg voor hun geliefden.

Het ZEVMB-paspoort heeft al bewezen een doorslaggevende rol te spelen in juridische procedures. Een Copiloot deelde zijn ervaring: “Bij de aanvraag voor mentorschap werd het ZEVMB-paspoort meegestuurd naar de rechtbank. Hierdoor werd de hele procedure aanzienlijk verkort en versneld, zonder dat ouders en kinderen fysiek aanwezig hoefden te zijn op de rechtbank. Dit was een enorme opluchting voor alle betrokkenen!”

Dit paspoort bestaat uit drie cruciale onderdelen: vaststelling van ZEVMB, regelingen en informatie. Allereerst bevestigt het paspoort dat een (volwassen) kind behoort tot de ZEVMB-doelgroep, zoals vastgesteld door een team van deskundigen. Daarnaast biedt het paspoort diverse regelingen aan, waaronder vrijstelling van leerplicht, direct contact met instanties die expertise hebben op het gebied van ZEVMB, toegang tot het Ouderplatform van 2CU en de mogelijkheid om de gespecialiseerd cliëntondersteuning van een Copiloot in te schakelen.

Een van de opwindende toekomstige uitbreidingen van het ZEVMB-paspoort is het plan om de succesvolle pilot ‘Logeren met je eigen zorgverlener’ in 2024 landelijk uit te breiden. Dit betekent dat logeren volledig wordt vergoed, inclusief de locatie en uren van het eigen zorgteam (pgb’er(s) en zzp’er(s)), voor degenen die in het bezit zijn van het paspoort.

Het ZEVMB-paspoort is niet alleen een waardevol hulpmiddel voor ouders en vertegenwoordigers, maar ook voor zorgprofessionals die vermoeden dat iemand ZEVMB heeft. Als zorgprofessional kunt u ouders en vertegenwoordigers helpen bij het aanvragen van het paspoort, omdat niet iedereen bekend is met de voordelen die het biedt.

Voor degenen die meer informatie willen over het ZEVMB-paspoort en de bijbehorende regelingen staat het ZEVMB-kenniscentrum klaar om vragen te beantwoorden via [email protected].

Dit paspoort vertegenwoordigt een lichtpuntje voor ouders, vertegenwoordigers en zorgprofessionals die betrokken zijn bij de zorg voor mensen met ZEVMB, en het belooft een positieve verandering te brengen in het zorglandschap van Nederland.

Aarzel niet en vraag het ZEVMB-paspoort vandaag nog aan om de zorg voor uw (volwassen) kind met ZEVMB te vereenvoudigen: Aanvraaglink.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen