Nieuw internationaal onderzoek naar gezondheidsongelijkheid: een oproep tot actie

In een recent gepubliceerd rapport over mondiale gezondheidsongelijkheid wordt vastgesteld dat er onder niet-witte, LGBTQIA+ en immigrantengemeenschappen een gebrek aan vertrouwen in het gezondheidszorgsysteem bestaat. Bovendien voelt een duidelijke meerderheid van hen zich gediscrimineerd bij het proberen toegang te krijgen tot gezondheidszorg.

Het onderzoek, getiteld “De Kruising van Gezondheidsgelijkheid in Gemeenschappen & Bedrijfsstrategie: Een Oproep tot Actie,” analyseert de ervaringen van meer dan 6000 mensen uit diverse gemeenschappen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Spanje met betrekking tot de toegang tot gezondheidszorg. Het rapport is onderdeel van een initiatief dat in 2022 werd gelanceerd om gezondheidsachterstanden aan te pakken en leiders uit het bedrijfsleven en de gemeenschap te betrekken.

Belangrijke bevindingen en zorgwekkende trends

Uit het onderzoek blijkt dat 62% van de ondervraagden discriminatie ervaart bij het zoeken naar gezondheidszorg, terwijl 77% geen vertrouwen heeft in het gezondheidszorgsysteem. Maar liefst 70% zoekt informatie over hun welzijn online, buiten de zorgverleners om. Deze gegevens laten zien dat discriminatie, wantrouwen in de gezondheidszorg en de digitale kloof meer voorkomen bij niet-witte, LGBTQIA+ en immigrantengemeenschappen.

Paul George, Global Health Lead, merkt op: “Ons onderzoek naar diverse gemeenschappen brengt verontrustende trends en waardevolle inzichten aan het licht, die anderen helpen begrijpen hoe uitdagend de situatie is en welke achterstanden deze gemeenschappen ondervinden. Het rapport geeft een indruk van de wereldwijde omvang van deze problemen en benadrukt de specifieke uitdagingen waarmee verschillende gemeenschappen en landen worden geconfronteerd. Deze resultaten kunnen bijdragen aan belangrijke initiatieven op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs en bedrijfsstrategieën om gelijke gezondheidszorg te bevorderen.”

Opmerkelijke resultaten

Enkele opvallende bevindingen uit het volledige rapport zijn:

  • Amerikaanse respondenten melden 13% meer ervaringen met discriminatie in de gezondheidszorg dan Duitse respondenten en maar liefst 43% meer in vergelijking met Britse respondenten. De meest uitgesproken discriminatie werd ervaren door mensen met een handicap (90%), inheemse Amerikanen (89%), zwarte Amerikanen (87%) en de LGBTQAI+ gemeenschap (86%).
  • In Spanje meldt 84% van de respondenten een gebrek aan vertrouwen in het gezondheidszorgsysteem, wat hoger is dan in de VS, het VK en Duitsland. Bovendien blijkt uit de gegevens dat het voor de Romagemeenschap een uitdaging blijft om hen naar de spreekkamer te krijgen, ondanks toegang tot andere bronnen buiten de gezondheidszorg.
  • In Duitsland hebben immigranten en vluchtelingen bijna twee keer zoveel kans om het vertrouwen in een zorgverlener te verliezen vanwege onbegrip van achtergrond en cultuur.

Bron: Atlantic Insights + Cint

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een reactie

Recente artikelen