Eindelijk een Obesitas Poli voor Volwassenen met Verstandelijke Beperking

Array

In een baanbrekende samenwerking tussen Abrona en Zilveren Kruis Zorgkantoor wordt in oktober de allereerste Multidisciplinaire Poli voor Obesitas voor volwassenen met een verstandelijke beperking gelanceerd in het gezondheidscentrum in De Meern.

Dit innovatieve initiatief is mogelijk gemaakt door een succesvolle aanvraag bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in het kader van kleinschalige innovatie-experimenten.

Op dit moment ontbreekt er een geschikte behandeling voor volwassenen met een verstandelijke beperking die kampen met zwaar overgewicht of obesitas. Standaard behandelingen sluiten niet goed aan op hun behoeften. Jeannette van den Born, Manager Behandeling & Expertise bij Abrona, benadrukt het doel: “Wij streven naar een gezondere levenskwaliteit voor onze cliënten, met gewichtsverlies, verbeterde fitheid en spierkracht, verminderd medicijngebruik en een lager risico op chronische ziekten.”

Wat deze Obesitas Poli uniek maakt, is de multidisciplinaire aanpak, waarbij alle experts veel ervaring hebben met mensen met een verstandelijke beperking. Het behandelprogramma wordt geleid door een team van specialisten, waaronder een arts voor verstandelijk gehandicapten, huisarts, gedragsdeskundige, leefstijlcoach, fysiotherapeut en diëtist. Van den Born legt uit: “Samen met de cliënt zoeken we naar de juiste motivatie voor gewichtsverlies. Het sociale netwerk van de cliënt, inclusief familie en zorgprofessionals, speelt een cruciale rol bij gedragsverandering. Dit netwerk wordt actief betrokken en gecoacht. De diagnostiek omvat een breed scala aan factoren die obesitas kunnen versterken, zoals lichamelijke en psychische chronische ziekten, medicatie, voeding, beweging, slaap, ontspanning en verslaving. Op basis hiervan wordt een op maat gemaakt leefstijlplan opgesteld door het multidisciplinaire team, in nauwe samenwerking met de cliënt en zijn sociale netwerk. De cliënt wordt ondersteund door een leefstijlcoach bij de uitvoering van dit plan, en de betrokken behandelaars blijven gedurende het traject nauw betrokken bij de cliënt.”

De Obesitas Poli begint in het eerste jaar met interne Abrona-cliënten met obesitas en hulpvragen, maar het doel is om in het tweede jaar ook externe cliënten in de regio Utrecht met een Wet Langdurige Zorg-indicatie te verwelkomen. Hoewel het project kleinschalig begint, is het uiteindelijke doel om dit concept landelijk uit te rollen.

Voor meer informatie: Dick van Gooswilligen 06 36 29 99 53

Bron: Abrona

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen