Ieder kind met chronische aandoening heeft recht transitie naar Volwassenenzorg op maat

Array

Het Amalia Kinderziekenhuis heeft onlangs een belangrijke stap gezet in het verbeteren van de zorg voor jongeren met chronische aandoeningen door de lancering van een transitieloket en een transitiewebsite. Deze initiatieven maken deel uit van een grootschalig transitiebeleid dat in het hele Amalia-ziekenhuis wordt geïntroduceerd. Hiermee wordt benadrukt dat de overgang naar volwassenenzorg niet langer een abrupte verandering is die plaatsvindt op de 18e verjaardag, maar eerder een stapsgewijze route waarbij de jongere geleidelijk aan meer verantwoordelijkheid op zich neemt.

De aandacht voor deze transitie begint al op jonge leeftijd, vanaf 12 jaar. Jongeren met een chronische aandoening hebben vaak specifieke zorgbehoeften en uitdagingen die verder gaan dan het typische overgangsproces van adolescentie naar volwassenheid. Het Amalia Kinderziekenhuis erkent dit en heeft daarom een uitgebreid transitieprogramma opgezet om deze jongeren te ondersteunen.

De transitiewebsite van het Amalia Kinderziekenhuis biedt waardevolle informatie en hulpbronnen voor jongeren en hun families om de overgang naar volwassenenzorg zo soepel mogelijk te laten verlopen. Het benadrukt het belang van het opbouwen van zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid, vooral voor jongeren die dagelijks moeten omgaan met aspecten als dieetvoorschriften, medicatie en beperkingen als gevolg van hun aandoening.

Op de leeftijd van 18 jaar worden deze jongeren officieel als volwassenen beschouwd en verplaatsen ze hun zorg naar de volwassenenafdeling van het Radboudumc of een ander ziekenhuis in hun regio. Deze overgang kan ingrijpend zijn, maar met het juiste voorbereidingsproces wordt het gemakkelijker voor jongeren om meer zelfstandigheid te verwerven en de verantwoordelijkheid te dragen voor hun ziekte.

“Transitie is een cruciale fase voor jongeren met chronische aandoeningen”, benadrukt Dr. Maria de Vries, kinderarts in het Amalia Kinderziekenhuis. “Het betekent dat ze worden voorbereid op een volwassen leven met hun aandoening en alles wat daarbij komt kijken. Met ons transitiebeleid willen we deze overgang zo naadloos en effectief mogelijk maken, zodat jongeren de beste zorg en ondersteuning krijgen terwijl ze volwassen worden.”

Het Amalia Kinderziekenhuis is toegewijd aan het blijven verbeteren van de zorg voor jongeren met chronische aandoeningen en zal de komende jaren blijven werken aan het versterken van hun transitieprogramma. Voor meer informatie over dit initiatief en het transitiebeleid kunt u terecht op de transitiewebsite van het Amalia Kinderziekenhuis.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen